Mostra 2012: skandali i kontroverze

Čuveni reditelj Kim Ki-duk ovogodišnji je dobitnik Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, ali su, prema pisanju pojedinih medija, članovi žirija bili primorani da glasaju za njegov film.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

14:58

Default images

Filmski festival u Veneciji završen je 8. septembra dodelom nagrada najboljim umetnicima, ali su već narednog dana počele da kruže spekulacije o tome da je festival pratilo mnoštvo nepravilnosti.

List "Holivud riporter" piše da je žiriju bilo zabranjeno da glavnu nagradu uruči filmu američkog reditelja Pola Tomasa Andersona "The Master" (Učitelj) jer je ostvarenje, inspirisano počecima sajentologije, već nagrađeno za režiju i glumu.

Prema pravilima festivala, nijedan film ne može da osvoji više od dve nagrade zbog čega je žiri bio prinuđen da se ponovo sastane i izabere "Pietu", Kimovu kritiku na račun kapitalizma, prenosi AFP. Samouki reditelj Kim Ki-duk, kome je ovo osamnaesto ostvarenje, tako je postao prvi reditelj iz Južne Koreje koji je osvojio glavnu nagradu Mostre.

"Ne pokušavam da zaradim svojim filmovima. Snimio sam 'Pietu' sa budžetom od 100.000 dolara. Moj cilj je da povremeno izmerim temperaturu sveta ", rekao je Kim ne obazirući se na glasine. On je takođe objasnio značaj narodne pesme "Arirang" koju je izrecitovao prilikom primanja Zlatnog lava i tako iznenadio publiku koja je očekivala predvidljivu zahvalnicu.

"Mi Korejci je pevamo kada se osećamo usamljeno ili napušteno, ali i kada smo srećni. Ona simbolizuje brojne prepreke koje moramo da prevaziđemo, od tuge do radosti", rekao je Kim.

S druge strane italijanski mediji bruje o greškama organizatora koji su pobrkali pobednika nagrade za najbolju režiju i specijalne nagrade žirija usled čega je usledila sramotna razmena trofeja na pozornici.

Mediji primećuju da je na zatvaranju festivala bilo veoma malo zvezda i da je Filip Simor Hofman primio kako nagradu za glumu koju je podelio sa Hoakimom Finiskom za "The Master", tako i nagradu za režiju za Andersona.

Italijanska štampa se takođe bavi i činjenicom da nijedan italijanski film nije uspeo da osvoji neku od glavnih nagrada iako su ove godine tri od 18 filmova u konkurenciji bili italijanski. Film Đanija Amelija "Cosi Ridevano" poslednji put je osvojio nagradu festivala 1998. godine.

Kritičari su najviše nada polagali u ostvarenje Marka Belokija "Bella Addormentata" (Usnula lepotica), priči o slučaju eutanazije koji je 2009. podelio Italijane.

List "La Republika" citirao je neimenovanog člana žirija koji im je poručio: "Vi Italijani uvek gledate u svoj pupak, zatvoreni ste u svoje priče, svoje događaje, vaši filmovi se tiču samo vas i jedino ih vi razumete".

Osim plakanja nad sopstvenom sudbinom, italijanska štampa osula je i paljbu po "Pieti", a "Korijere dela Sera" je film nazvao "podložnim raspravi".

"Uznemirujuća priča ispričana je bez duše. Reditelj nikada ne dopušta priči da raste", napisao je kritičar lista ispod naslova "Presuda koja je zbunjujuća kao i žiri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: