"Veliki Getsbi 3D“ u pet scena

Ko god da je sumnjao da će Baz Lurman za ovaj Božić pokloniti „Velikog Getsbija“, treba samo da pogleda prvi trejler koji provocira znatiželju. Leonardo di Kaprio vraća se u dane kada je bio tinejdžerski idol, a Baz Lurman se priseća svog remek-dela „Mulen Ruž“.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2012.

12:50

Default images

Vizuelno zapanjujućih dva i po minuta trejlera najavljuju Leonarda di Kaprija, Tobija Megvajera i Keri Maligan u glamuroznom oživljavanju ranog XX veka.



Evo nekoliko ključnih momenata na koje se treba usresrediti, po mišljenju Kare Vorner (mtv SAD):

Di Kaprio vraća svoj status tinejdžerskog idola
Nema sumnje da je Di Kaprio talentovan, ozbiljan glumac – samo pogledajte njegov impresivan rad nominovan za Oskara kao dokaz. Dok su njegove pažljive i kalkulisane odluke koje se tiču umetnički orijentisanih filmova zaista zadivljujuće, postoji deo njegovih obožavalaca koji umire od želje da se vrati njegova pozicija tinejdžerkog idola koju je stekao filmovima „Titanik“ i „Romeo i Julija“. Sudeći po onome što smo videli u trejleru, njegova gluma Džeja Getsbija i više nego je dovoljna da bi se postigao ovaj efekat. Di Kaprijeve glumačke sposobnosti savršene su za mučenog i oporavljenog heroja, a da ne pominjemo glamurozna odela nošena da bi bila u skladu sa vremenom radnje.

Glasne ’20-te
Govoreći o vremenu radnje, jednostavno je nešto magično u tim ’20-im godinama prošlog veka, kada se odvija radnja romana Frensisa Skota Ficdžeralda. Sjaj, glamur i nostalgija prave veoma intrigantan spoj, pogotovo kada se stave u Lurmanove sposobne ruke. Jasno se vidi iz trejlera da australijski režiser neće do detalja pratiti Ficdžerladov klasik, već da je istakao vizuelno najznačajnije momente tog perioda. I nemojte zaboraviti da je film pravljen u 3D tehnici.

Getsbi i „Mulen Ruž“
Lurmanovi fanovi trebalo bi da cene visoko stilizovani, ubrzani pozorišni izraz koji su upoznali i zavoleli. Postoji nekoliko scena zabave u trejleru koje bi se savim lepo uklopile u Oskarom nominovanu Lurmanovu ljubavnu priču „Mulen Ruž“. Osim toga, zahvaljujući živopisnom ludilu na ekranu ovih scena, stvara se tiha, emotivno nabijena interakcija između Getsbija i Dejzi Bjukenen (Keri Maligan) koja je utoliko snažnija.

Momenti u kojima blistaju Maligan i Megvajer
Što se tiče Keri Maligan, očigledno je iz Lurmanovih pažljivih kadrova da će Oskarom nominovana glumica slamati naša srca. A tek šta reći o Tobiju Megvajeru u ulozi naratora? Njegov glas podseća na onaj Juena Mekgregora u „Mulen Ružu“, kao i na njegovo nedovoljno zapaženo tumačenje idealiste Dejvida u filmu "Pleasantville". Slično Di Kaprijevom povratku tinejdžerskom idolu, uzbuđeni smo da vidimo Megvajera kao optimistu širom otvorenih očiju – bar za početak.

Prava muzika u pogrešno vreme
Već je pomenuto da je film smešten u ’20-te. Kako to onda da Lurman otvara svoj trejler melodijom iz 2011, "No Church in the Wild" Kanje Vesta i Džej-Zija? To je stoga što je Lurmanov muzički izbor uvek drugačiji i iznenađujući. Da li bismo mi odabrali ovu pesmu za početak trejlera? Ne. Ali baziran na jakom basu, sa ritmom koji se konstantno ubrzava – ovo je savršen uvod za scene koje slede. U drugom delu, Lurman sigurno baca u senku priču o slomljenom srcu i gubitku odabirom Džek Vajtove obrade pesme „Love is Blindness“, koju originalno izvodi grupa U2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: