Belmondu počasna "Zlatna Palma"

Legenda francuskog filma Žan Pol Belmondo, koji već deceniju ne dolazi na Kanski festival, čvrsto je rešen da se ove godine pojavi na čuvenoj filmskoj smotri koja će se održati od 11. do 22. maja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

14:34

Default images

Nakon nekoliko poziva, "Čovek iz Rija" je konačno pristao da dođe na Kroazetu 17. maja kako bi primio počasnu Zlatnu palmu, otkriva dnevnik "Parizijen".

Dugogodišnje odsustvo slavnog glumca sa festivala posledica je moždanog udara koji je doživeo 2001. dok je bio na odmoru na Korzici. Ipak, uprkos svom velikom uspehu, Belmondo ni ranije nije često dolazio na Kanski festival.

"U Kanu sam bio svega dva puta. Za 'Moderato Cantabile' Pitera Bruka sa Žanom Moro 1960. kada sam izviždan i za 'Aferu Staviski' Alena Renea 1974. kada sam opet izviždan!", objasnio je jednom prilikom Belmondo, kada se zakleo da ga više tamo neće videti.

Pre 10 godina, "Bebel" je ipak došao na festival nakon 24 godine bojkota, ali ne zbog sebe već da bi odao počast reditelju Žeraru Uriju s kojim je snimio "As asova", jedan od svojih najvećih uspeha.

Ove godine Kan će biti na nogama u njegovu čast što će ga, po izjavama njegovih bliskih prijatelja, "jako usrećiti".

"Srećni smo što je prihvatio da prisustvuje gala večeri u čast njegovog talenta i karijere", ističe se u saopštenju organizatora festivala.

"Svojom širokom paletom uloga, ličnom harizmom, preciznošću glume, humorom i nonšalancijom postao je, zajedno sa Žanom Gabenom i Mišelom Simonom, jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: