Otvoren 25. Beogradski letnji festival

25. Beogradski letnji festival Belef, u okviru koga je za posetioce pripremljen raznovrstan kulturni program, sinoć je svečano otvorio gradski menadžer Goran Vesić poručivši da je taj festival postao brend Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

09:15

Otvoren 25. Beogradski letnji festival

"Ovaj jedinstveni festival pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti nastao je pre 25 godina u ne baš dobrim okolnostima za kulturu, u velikim istorijskim previrenjima, ali za ovih 25 godina uspeo je da postane brend našeg grada, nešto čime se mi ponosimo i što sa ponosom možemo da pokažemo našim gostima", rekao je Vesić.

On je podsetio da su na Belefu u prethodne dve i po decenije nastupili znameniti domaći i strani umetnici: Nikita Mihalkov, hor "Glinka", Orkestar Radio-televizije Kine, "Roksi mjuzik, Karlos Santana i mnogi drugi.

Ove godine u okviru festivala pripremljeno je više od 30 programa, a većina njih je potpuno besplatna jer je, dodao je Vesić, važno da što više ljudi može da im prisustvuje.

Podsetivši da je osnivač Belefa Skupština grada Beograda, on je, između ostalog, zahvalio Delegaciji Evropske unije u Srbiji i Institutu Servantes koji su pomogli održavanje ovogodišnjeg Belefa.

"Zaista verujem da danas šaljemo jednu lepu poruku iz Beograda i da će svi posetioci Belefa uživati", istakao je Vesić i proglasio festival otvorenim.

Na svečanom otvaranju, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, nastupio je orkestar 40 harmonika AKUDUNS "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Pi-ar Belefa Jelena Lakićević je rekla da je u okviru Belefa, koji će trajati do 30. jula, za posetioce pripremljeno 30 programa iz različitih umetničkih oblasti, od čega je 10 besplatno.

Prema njenim navodima, na ovogodišnjem Belefu će nastupiti dva nacionalna ansambla - Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa beogradskom premijerom predstave "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu sa koncertom solista i orkestra.

Osim toga, dodala je ona, posetioci će moći da čuju i poznati dečiji hor "Kolibri" koji je ostvario veliki uspeh na takmičenju horova u Belgiji gde je među 128 horova osvojio prvo mesto.

Na festivalu će biti prikazane predstave studenata Fakulteta dramskih i Fakulteta muzičke umetnosti, rekla je ona i dodala da program obuhvata i predstave za decu u izvođenju dečijih pozoriššta i dečijih pozorišnih trupa.

"Imaćemo zaista raznovrsne događaje pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti, ono što je i inače tradicija Beogradskog letnjeg festivala", rekla je Lakićević.

Lakićević je navela da će, osim inostranih i umetnika iz regiona, posetioci moći da čuju i poznate domaće umetnike kao što su: muzičari Smiljka Isaković i Uroš Dojčinović, Bilja Krstić, Jelena Tomašević i novosadski Big bend, kompozitorka Anja Đordević, ansambl rane muzike Renesans...

Festival se završava 30. jula, kada će na stadionu Tašmajdan nastupiti Državni akademski ansambl "Berjoska" iz Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: