Kultura

Sreda, 09.05.2012.

14:12

Sve tajne beogradske Noći muzeja

Zabranjene slike, povratak u tridesete godine prošlog veka, nesutrašivi japanski mačevaoci i neobična sujeverja deo su ovogodišnje beogradske Noći muzeja koja će se održati 19. maja sa početkom u 18h.

Izvor: B92

Default images

Deveta Noć muzeja zahvatiće više od 200 muzeja, galerija i izložbenih prostora u 65 gradova Srbije, a u Beogradu će program biti organizovan na 67 mesta sa više od sto sadržaja.

“Ovogodišnja manifestacija napravljena je bez novca, ali sa mnogo entuzijazma”, kazala je jedna od osnivača manifestacije Ana Jovanović. Osim predstavljanja brojnih institucija koje se ove godine po prvi put prilključuju manifestaciji, ona je posebno izdvojila postavku “Zabranjena umetnost na slobodi”.

“Prošle godine smo uspeli da otvorimo vrata SIV-a dok vas ove godine pozivamo da pogledate premijerne i ekskluzivne sadržaje Noći muzeja: sliku Miće Popovića koja je bila zabranjena decenijama a javnosti će biti dostupna samo osam sati u Nacionalnoj galeriji”, kazala je Jovanović.

Jedna od institucija koje se po prvi put priključuju muzejskoj atrakciji je Narodna biblioteka Srbije koja će organizovati svojevrsni vremeplov i svoje posetioce vratiti u tridesete godine dvadesetog veka.

“Organizovaćemo veliku izložbu, ali bez knjiga”, najavila je Vesna Stevanović u ime NBS. “Imaćemo oldtajmere, čajanke, stare ploče i koncerte. Veoma je važno da ne zaboravite da isključite telefona, jer ovo su tridesete.”
Vojni muzej ponudiće borbe neustrašivih mačevalaca, borilačke veštine uživo i pompezne zvuke fanfara! Na izložbi oružja o azijskim ratnicima najborbenijima se nudi prilika da savladaju i pokoju ratničku veštinu. Muzej Nikole Tesle otkriće intimnu priču poslednje decenije Teslinog života, koliko je stanovao na 33. spratu hotela “Njujorker” u Njujorku.

Etnografski muzej će osim svojih stalnih postavki ponuditi i postavku “Pomeri se s mesta” , koja će zameniti najavljenu postavku “Kosovski vez”. “Biće tu neobičnih merdevina, otvorenih kišobrana, crnih mački i praznih kolevki, dovešćemo gatare koje će gledati u pasulj, šolju i karte a i razbićemo jedno ogledalo da vidimo hoće li nam doneti sreću ili nesreću”, kazala je Svetlana Mitrović u ime muzeja.

Međutim, kao i prošlih godina, deo muzeja i galerija ponudiće sadržaj koji će posetiocima je posetiocima dostupan i pre Noći muzeja.

Primera radi, Muzej istorije Jugoslavije već 12. maja predstaviće novu zanimljivu postavku “Tehnika narodu” koja će biti izložena tokom Noći muzeja. Muzej nauke i tehnike ugostiće vas, između ostalog i nedavno otvorenom u Dečjem muzeju, dok će Muzej primenjene umetnosti učestvovati sa majskom izložbom “U škripcu” koja će biti otvorena 10. maja.
Uz muzejske postavke biće organizovane brojne propratne radionice i koncerti. Posetioci će moći dap rave makete manastira, učestvuju u radionicama za restauraciju, izradu mozaika ili stripova, moći će da samostalno izvode eksperimente ili da prave svoje igračke za učenje.

Najvernije fanove Facebook stranice Noći muzeja očekuje Tajna lokacija, prostor koji će obići 500 najbržih i najupornijih posetilaca devete Noći muzeja.

Ulaznice, po ceni od 400 dinara, mogu se kupiti u Bilet centru, TC Ušće, Areni Beograd, Domu sindikata, Delfi knjižari SKC i Vulkan knjižari u Delta sitiju, kao in a svim lokacijama tokom trajanja manifestacije.

Detaljne informacije o lokacijama, programu i učesnicima pronađite na zvaničnom sajtu Noći muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: