Kultura

Četvrtak, 05.11.2015.

15:05

Premijera predstave "Hegel i duga lista prevara"

Izvođači sa i bez invaliditeta udružili su svoj talenat i pripremili inkluzivnu pozorišnu predstavu "Hegel i duga lista prevara", koja će premijerno biti izvedena 11. novembra u 20 časova u Ateljeu 212.

Izvor: B92

Default images

"Cilj predstave je da ukaže na to kako društvo klasifikuje ljudska tela, polazeći od Hegelovog postulata da je istinito ono što je celo i potpuno. Tela osoba sa invaliditetom svrstavaju se u kategoriju onih koja imaju neki manjak, što vodi zatvaranju mogućnosti koje bi te osobe inače mogle da imaju, lišavajuci ih osnovnog prava na umetnost i umetničko delovanje. Umetnički angažman im se obično osporava usled toga što nemaju odgovarajuće obrazovanje, a ne mogu ga imati stoga što ih umetničke škole i fakulteti ne prihvataju kao "regularne" đake i studente" -izjavio je Marko Pejović, koordinator projekta.

"Hegel i duga lista prevara" promoviše pozorište kao otvoreni prostor u kome je susret moguć, u kome se opcije šire, granice smanjuju, a osobe sa invaliditetom imaju isključivo pravo da svoje telo i svoju društvenu i umetničku poziciju samostalno i slobodno definišu.

Publika u Ateljeu 212 imaće priliku da se uveri da gluve osobe mogu biti odlični plesači, jer uprkos tome što ne čuju muziku, osećaju vibracije na sceni i prate partnera. Predstava će pokazati i kako korisnici kolica pokretom mogu da stvaraju umetnost i doprinose upečatljivoj pozorišnoj estetici, zajedno sa profesionalnim plesačima. Pored važne društvene dimenzije, "Hegel i duga lista prevara" je prvenstveno snažan umetnički čin.

Tim predstave čine: Marko Pejović (psiholog, dramski pisac, teoretičar umetnosti), Boris Caksiran (kostimograf, koreograf i reditelj), Jovana Rakić (koreograf, igrač savremenog plesa), Stojan Simić (igrač savremenog plesa, gluva osoba), Jelena Stojiljković (glumica, dramski pedagog), Jana Milenković (igrač savremenog plesa), Marijana Kraker (glumica) i Nenad Galić (pesnik, korisnik kolica).

U toku predstave biće obezbeđen prevod na srpski znakovni jezik, kao i audio naracija za slepe i slabovide osobe, a prostor je pristupačan za korisnike kolica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: