Robertu Redfordu prestižna nagrada "Čaplin"

Legendarni 78-godišnji glumac, producent i reditelj Robert Redford dobitnik je prestižne nagrade "Čaplin" Filmskog društva Linkoln centra (Film Society of Lincoln Centre).

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2014.

09:39

Default images

Nagrada za životno delo osnivaču najvećeg svetskog festivala nezavisnog filma "Sundance Film Festivala" biće mu uručena na gala svečanosti sledećeg aprila u Njujorku.

Dodela spomenutih nagrada počela je 1972. godine, a prvi dobitnik bio je sam Čarli Čaplin. Među nagrađenima su i Alfred Hičkok, Bili Wajlder, Lorens Olivije, Federiko Felini, Elizabet Tejlor, Bet Dejvis, Džejms Stjuart, Robert Altman, Martin Skorseze, Dajen Kiton, Meril Strip, Tom Hanks, Sidni Poatje, Katrin Denev i Barbra Strejsend.

Sledeći projekat u kojem ćemo gledati zvezdu filmova kao što su "Buč Kasidi i Sandens Kid", "Nepristojan ponuda", "All Is Lost" biće film "A Walk in the Woods" u kojem će se pojaviti uz Emu Tompson i Nika Ofermana. Robert Redford rođen je u Santa Moniki (država Kalifornija) kao jedinac Čarlsa Roberta Redforda starijeg, računovođe i Marte V. Hart. Ima polubrata Vilijama s očeve strane. Godine 1955. je maturirao u srednjoj školi Van Najs u Los Anđelesu i dobio stipendiju kao bejzbol igrač na Univezitetu u Koloradu, gde je igrao na poziciji bacača. Stipendiju je izgubio sa osamnaest godina kada se, neposredno posle smrti majke, napio i nepristojno ponašao. Potom je upisao studije slikarstva na Institutu Prat u Bruklinu i paralelno uzima časove pozorišnog dizajna na Američkoj akademiji dramskih umetnosti u Njujorku. Godine 1957. odustaje od studija i sledećih godinu dana provodi u Evropi, baveći se slikarstvom.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, Redford se pojavio u nekoliko televizijskih serija. Debitovao je na Brodveju u maloj ulozi u predstavi Tall Story 1959. godine. Redfordov prvi film bio je War Hunt (1962.), zajedno s Sidnijem Polakom i Tomom Skeritom. Nakon uspeha na Brodveju, dobijao je veće filmske uloge. Postao je poznat po ulogama u filmovima Buč Kasidi i Sandens Kid, Svi predsednikovi ljudi, Žaoka, Potpuno prirodno, Devojka koju sam voleo, Moja Afrika, Veliki Getsbi i mnogim drugim. Režirao je filmove Obični ljudi, Kviz šou, Legenda o Bageru Vensu, Šaptač konjima, Milagro i Reka sećanja. Takođe je bio producent filma Obični ljudi.

Godine 1980. osvaja Oskara za režiju filma Obični ljudi; nominovan je i za režiju filma Kviz šou. Zajedno sa Vorenom Bejtijem, Klintom Istvudom, Melom Gibsonom, Ričardom Atenboroom i Kevinom Kostnerom Redford spada u grupu uglednih glumaca koji su osvajali Oskara za režiju.

Od zarade u filmovima Buč Kasidi i Sandens Kid i Spustaš Redford otvara ski centar „Timphejven“ u Provu (Juta), južno od Park Sitija. Centar je kasnije preimenovan u „Odmaralište Sandens“, a nedugo zatim, zaradom od filma Džeremaja Džonson (1972), osniva Sandens filmski festival, Sandens institut, Sandens katalog i Sandens kanal. Sandens festival je vremenom stekao titulu jednog od najznačajnijih američkih festivala nezavisnih filmova a posetioci festivala su i mnogi holivudski filmski producenti. Sandens je, u stvari, ime lika (Sandens Kid) kojeg je Redford glumio u filmu Buč Kasidi i Sandens Kid. Redford je takođe vlasnik restorana „Zum“ koji se nalazi u glavnoj ulici bivšeg rudarskog gradića Park Sitija.

Godine 1995. Redford dobija počasnu doktorsku titulu Bard koledža. U decembru 2005. dobija nagradu Kenedi centra za doprinos američkoj kulturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: