Bitef: "Aleksandra Zec" pred beogradskom publikom

U glavnom programu 48. Bitefa večeras je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu izvedena predstava "Aleksandra Zec" autora Olivera Frljića, u produkciji HKD teatra i Međunarodnog festivala malih scena iz Rijeke.

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2014.

21:33

Default images

Predstava se bavi slučajem 12-ogodišnje devojčice iz Zagreba koju su, zajedno sa njenom majkom, 1991. ubili petoro pripadnika rezervnog sastava MUP-a Hrvatske.

"Ova predstava urađena je u spomen na tu devojčicu, a posvećena je svakom deteteu, žrtvi rata", navodi se u programu predstave.

Frljiću su u fokusu ljudski, a ne politički momenti, dramatična radnja izvodi se u gotovo intimnoj atmosferi, a glumci i publika su zajedno na sceni. Zato je bilo relativno malo mesta za gledaoce, pa je predstava izvedena dva puta zaredom, jer u Beogradu, kao i u celom regionu, vlada veliko interesovanje za svaki projekat ovog autora, inače dobitnika Gran prija "Mira Trailović" na prošlogodišnjem Bitefu, za predstavu "Zoran Đinđić" Ateljea 212.

Za "Aleksandru Zec" tekst, režiju i izbor muzike potpisuje Frljić, dramaturg je Marina Blažević, scenograf Ljerka Hribar, kostimograf Sandra Dekanić. Izvođači su glumci Ivana Roščić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Igor Kovač, Nikola Nedić, Jurica Marčec, kao i devojčice Jana Mileusnić, Lucia Filičić, Morana Mladić i Nina Batinić.

Dokumentarna rekonstrukcija slučaja, kroz čitanje izjava sa saslušanja pripadnika MUP-a (koji su inače na sudu oslobođeni iz proceduralnih razloga), emotivna scena u srpskoj porodici Zec veče uoči stradanja, a naročito fiktivni, ali realni razgovor Aleksandre sa četiri današnje 12-ogodišnjakinje iz Hrvatske nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Publika je na kraju aplaudirala, ali ansambl nije izašao da se pokloni. Frljić je u programu predstave zapisao da ona pokušava da vidi koliko je hrvatsko društvo, 18 godina nakon rata, spremno da se suoči sa onim što za njega realno i simbolički predstavlja stradanje porodice Zec.

Izvođenja u Hrvatskoj, kako je autor ranije rekao Tanjugu, pratila je negativna medijska kampanja.

"Tu se videlo da su fašistoidni temelji hrvatskog društva, koje je postavio Tuđman, svim promenama vlasti uprkos, netaknuti. Jednostavno, bešćutnost prema stradanju pripadnika drugog etničkog korpusa, tekovina je politike koja nikada nije zastupala sve svoje građane, politike koja je organizovala logor u Lori, koja je zatvarala oči pred zločinima u Pakračkoj Poljani, koja je stvorila logore u Zapadnoj Hercegovini...", upozorio je Frljić.

Premijeru predstave pratili su protesti ratnih veterana koji se, kako je dodao, prethodno "nisu potrudili ni da vide ono protiv čega protestuju".

"Međutim, publika koja je videla predstavu reagovala je upravo onako kako je i trebalo - s dubokom empatijom i shvatanjem da je svaki rat, bez obzira na službene istoriografije, izgubljen. I pobednici i poraženi u uzajamnom klanju, osim života, gube i svoju ljudskost", naglasio je Frljić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: