Nova drama Biljane Srbljanović

Nova drama Biljane Srbljanović, pod naslovom "Barbelo, o psima i deci", biće premijerno izvedena 4. decembra na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2007.

12:41

Default images

Predstavu režira Dejan Mijač, isto kao i njenu prethodnu dramu "Skakavci", koja je i dalje na repertoaru velike scene JDP-a.

"Barbelo je pojam kojim se u istoriji hrišćanstva označava prva emanacija Boga, njegovo pra-poreklo, pra-uzrok, metafizički prostor iz kojeg sve potiče", navodi JDP u najavi premijere.

Prema objašnjenju autorke, za nju je Barbelo "majčin stomak, jedno sigurno, toplo mesto, van vremena i pre početka svega".

Pominjući da to može biti stomak Bogorodice, ali i svake druge majke, ona dodaje da religiozna dimenzija nije ključna.

"Barbelo je ono odakle dolazimo i gde bi mnogi da se vrate i sakriju, a svako neka izabere šta je to", poručuje Srbljanović na sajtu JDP-a.

U tom teatru, ali na sceni "Bojan Stupica", ona je debitovala pre deset godina komadom "Beogradska trilogija".

U JDP-u je prvo izvođenje imao i "Supermarket", igran kasnije, kao i ostale njene drame, na mnogim scenama u zemlji i inostranstvu.

U novoj predstavi uloge tumače Nebojša Glogovac, Mirjana Karanović, Jasmina Avramović, Nikola Đuričko, Ana Sofrenović, Jelena Đokić, Goran Šušljik i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: