Nove knjige Murakamija,Lua,Pakovića

Izdavačka kuća "Geopoetika" predstavila je tri nova naslova - romane "Kad padne noć" Harukija Murakamija i "Mulej" Erlenda Lua, i zbirku meditativne proze Zlatka Pakovića "Zajednički pepeo", najavljujući "sezonu" novih naslova koja će trajati sve do početka beogradskog Sajma knjiga, krajem oktobra.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.06.2008.

14:24

Default images

Izvršni urednik u "Geopoetici" Jasna Novakov-Sibinović je podsetila da je Murakami već pet godina prisutan autor u ovoj izdavackoj kući i da je stekao kultni status i kod srpskih čitalaca koji su prepoznali visoke kvaltete danas najpopularnijeg japanskog autora u svetu.

Ona je upozorila da se "Kad padne noć" razlikuje od Murakamijevih romana "Južno od granice zapadno od sunca", "Saputnik ljubavi", "Igraj, igraj, igraj" i najpoznatijeg "Norveška šuma" jer nije u osnovi linearna priča sa ljubavnom potkom, već roman u kome je naglasak na atmosferi u osećanju otuđenja i usamljenosti, iako je prisutna hipnotički privlačna drama.

Radnja je uklopljena u sedam časova od ponoći do jutra i tu se ukrštaju priče pet "izubljenih duša". Sibinovićeva je primetila da se ovom knjigom "Geopoetika" pridružuje ukazivanju pažnje Japanu, počasnom gostu ovogodišnjeg Sajma knjiga i obavestila da Murakami neće doputovati u Beograd kao što su se mnogi nadali.

Erlend Lu je drugi "Geopoetikin" autor pošto je ovaj izdavač već štampao tri njegove knjige koje su uverile srpske čitaoce da se radi o izuzetnom norveškom autoru čija je literatura posebno osvojila mlade, jer on ima tek 39 godina a već je objavio šest romana i stekao kultni status okitivši se sa pregršt nagrada. Luove knjige su prevedene na 20 jezika, a 2006. je dobio Evropsku nagradu mladih čitalaca za roman "Naivan Super".

U novoj knjizi "Mulej" prvi put je glavni lik devojka, osamnaestogodišnja Julija, koja je u saobraćajnom udesu izgubila celu porodicu i u svom denevniku beleži pripreme za samoubistvo. Sibinovićeva je kazala da u tako mračnu priču Lu unosi svoj poznati smisao za humor pa knjiga, u kojoj nema nežnih emocija, na kraju ima optimistički ton.

Direktor i osnivač "Geopoetike" Vladislav Bajac je odluku da objavi Pakovićevu knjigu koja ima samo 67 strana maloga formata opravdao željom da srpska književnost u svom korpusu ima i autentičnu kratku meditativnu prozu koja zahteva punu koncentraciju čitaoca. On smtra da knjiga ima onu potrebnu dozu "geopoetičnosti" pa je zavredila da bude objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: