Dodeljene nagrade festivala u Kanu

Zlatna palma, najvažnija nagrada 60. filmskog festivala u Kanu, otišla je u ruke Kristijanu Munđiju za ostvarenje „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“.

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2007.

20:50

Default images

Munđu se u svom nagrađenom filmu bavi događajima koji su se desili poslednjih dana režima Nikolae Čaušeskua, ali i on i sva njegova generacija se, kako kaže, bave tom tematikom, na sasvim poseban način.

"Ova nagrada mnogo znači i meni i svim sineastama iz moje zemlje jer nam daje snagu da nastavimo da radimo", izjavio je Munđu, dobitnik najvišeg priznanja kanskog festivala za film "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana".

"Do pre pola godine", dodaje 39-godišnji rumunski reditelj, "nismo, čak, imali para da završimo film, a sada nas evo na pobedničkom postolju".

"Sve je išlo brzo - u isto vreme smo jurili pare, pisali scenario, birali glumce... No, važno je da se ta brzina ne vidi na filmu", izjavio je Munđu u Kanu.

"Mi ne pravimo političke niti socijalne filmove, već lične priče iz vremena koje je obeležilo našu mladost u jednom od najgorih komunističkih režima istočne Evrope -  vremena iz kojeg crpimo mnogo neispričanih priča", kaže Munđu, dodajući: "Danas imamo dovoljnu istorijsku distancu da bismo o tome na adekvatan način govorili".

Glumica Džejn Fonda dobila je počasnu nagradu za životno delo koju joj je uručio direktor festivala Žil Žakob.

„Imam osećaj da je večeras i moj otac ovde samnom. Zahvaljujem vam se u ime cele porodice Fonda“, izjavila je Džejn Fonda.

Nagrada za životno delo dodeljena je svega tri puta, francuskim režiserima Alanu Resnaisu i Žerardu Ouru i glumici Žani Moro.

Američki režiseri Džel i Itan Koen nalazili su se među ovogodišnjim favoritima za dobijanje Zlatne palme, ali su nažalost Kan napustili praznih ruku.

Za razliku od prošle godine, kada je ostvarenje Kena Louča „The Wind That Shakes The Barley“ osvojilo glavnu nagradu, ove godine u takmičarskom delu nije bio ni jedan film iz Velike Britanije.

Pre Munđuovog “4 meseca, 3 nedelje i 2 dana", temom poslednjih dana Rumunije pod Čaušeskuom bavio se i njegov zemljak Kornelije Porumboju, prošlogodišnji dobitnik Zlatne kamere u Kanu za film "12:08 istočno od Bukurešta".

Nova generacija rumunskih reditelja, kojoj pripada i Munđu, poslednjih godina je osvojila Kan i doprinela svetskoj slavi rumunske kinematografije - u tolikoj meri da se danas među sineastima i filmskim kritičarima govori o "sjajnoj, novoj generaciji" rumunskih reditelja.

Pored Zlatne palme koja je otišla rumunskom režiseru Kristijanu Munđiju (Christian Mungiu), drugu najvažniju nagradu festivala u Kanu, Gran pri, osvojila je Naomi Kavase za film „Mourning forest“.

Nagradu žirija za najbolji film osvojili su animirani film „Persepolis“ Marjane Satrapi i Vinsenta Paronauda (Vincent Paronaud), i ostvarenje „Silent Light“ režisera Karlosa Regadosa (Carlos Reygadas).

Nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu osvojili su Konstantin Lavronenko za ulogu u filmu „The Banishment“ i glumica Jeon Do-Jeon za svoju ulogu u filmu “Secret sunshine”.

Američki reditelj Džulijan Šnabel (Julian Schnabel) osvojio je nagradu za najbolju režiju sa filmom “Skafander i leptir” (Le Scaphandre et le papillon), dok je specijalna nagrada Žirija povodom 60 godina festivala u Kanu uručena Gasu Van Santu za ostvarenje “Paranoid park”.

Nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke Fatha Akina za film “The edge of heaven”.

Film Elize Miler “Watching it rain” proglašen je za najbolje debitantsko ostvarenje ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu, a nagradu Zlatna kamera, koja se dodeljuje za najbolje debitantsko otvarenje, otišla je Antonu Korbijnu za film "Control".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: