Čudno vrenje: Ian Siegal u Kuglašu

U subotu uveče je u klubu Kuglaš otvoren novi koncertni prostor. Svirao je Jan Sigel sa svojim bendom. On je čest beogradski gost.

Kultura

Izvor: Piše: Žikica Simiæ

Ponedeljak, 27.06.2011.

11:31

Default images

Ovdašnja publika je prepoznala njegovu posvećenost i entuzijazam. Stvoren je prisan odnos. Sigelovo nazdravljanje publici: "Živeli" - sa čašom crnog vina u ruci i cigarom zaglavljenom između gitarskih žica - nije bio estradni trik već znak prijateljstva i uzajamnog uvažavanja.

Subotnji koncert je omogućio da se kompletira slika o prirodi njegove muzike. Čini se da je Sigel prepoznao bluz kao formu koja je omogućila visoko individualizovanim rok pesnicima - Tom Vejts i Voren Zivon - da iskažu svoje poimanje muzike i poezije. Odatle ga je put odveo, preko Boba Dilana i Kapetana Bifharta, do Haulina Vulfa i Vilija Diksona. Tom stazom nas je Jan Sigel prošetao tokom fenomenalnog subotnjeg koncerta. Naravno, kao uvek i svuda, na početku i na kraju ove šetnje nalazi se raskršće na kojem je Robert Džonson prodao dušu crnom đavolu.

Jan Sigel je na binu prepune nove sale "Kuglaša" stupio desetak minuti pre dest sati. Izgledao je kao Miki Rurk pre izobličavanja. Opasna faca dakle. Prsluk, uske farmerke, tetovaže i mišići, šešir koji kao da je pozajmljen od nekog južnjačkog odmetnika. Nastupio je u pratnji Endi Grejema na basu i Džejmija Litla na bubnjevima. Ovu svirku treba shvatiti kao deo aktivnosti vezanih za promociju njegovog novog albuma "The Skinny", snimljenog u Memfisu u produkciju Kodija Dikinsona. Naslovna pesma i numera "Hound Dog In The Manger" su bile okosnice programa.

Kako je veče odmicalo nastup je mutirao od promotivnog koncerta u bluzersku bahanaliju. Čudesno vrenje se odvijalo. Kolektivne uspomene i lične frustracije su, pod katalizatorskim uticajem muzike i ritma, pretvoren u osećanje zajedništva i individualnog otpora. Dok je bend pičio Didlijevu "Ride On Josephine", Zivonovu "Werewolves Of London" ili Diksonovu teme "Back Door Man" svi zajedno smo plutali, kroz lepu beogradsku noć, ka imaginarnoj bluzerskoj zemlji čuda. Poznate pesma sa ranijih Sigelovih albuma "Take A Walk In The Wilderness" i "Revelator (John The Apostole)" bile su u istoj funkciji.

Završavam ovaj tekst sa dubokim ubeđenjem da jedan ovakav događaj, kao što je Sigelov subotnji koncert, više doprinosi povratku Beogradu na kulturnu mapu Evrope nego svi visokobudžetni festivali i "eventi" zajedno. Možda je to fanovska zabluda ali je tako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: