Akcija "Zaposli se"

Tokom akcije "Zaposli se" 140 mladih ljudi je završilo razne kurseve. Akciju je pokrenulo Demokratsko udruženje Roma. U Demokratskom udruženju Roma kažu da vlada ogromno interesovanja za doškolovavanje, odnosno tromesečne kurseve za razne zanate. Obuka u Narodnom Univerzitetu "Božidar Adžija" je besplatna zahvaljujući donacijama holandske organizacije Oxfam i Građanskih inicijativa i obuhvata mlade koji su završili osnovnu školu.
Pripremila Sandra Mandić

Info

Izvor: B92

Petak, 08.07.2005.

18:05

Default images

Pre mesec dana diplome je dobila i poslednja grupa od 38 kandidata, a dvadeset je već pronašlo posao, kaže Danijela Antonić, koordinatorka akcije "Zaposli se": "Projekat je osmišljen da sva deca koja imaju završenu osnovnu školu mogu da se kvalifikuju u tromesečnom kursu za različita zanimanja, kao što su pekar, poslastičar, automehaničar, frizer, konobar i da se zaposle. Mi smo uporedo radili i na tim životnim veštinama, kao što su sama komunikacija i pisanje CV-a."

"Ja sam Olivera Vasić, imam 23 godine i živim u Beogradu sa roditeljima. Ranije sam radila kao spremačica i nisam bila zadovoljna ni tim poslom ni zaradom, htela sam nešto više da postignem. Završila sam ovaj tromesečni kurs za ženskog frizera i posao sam pronašla preko oglasa."

Danijela Antonić kaže da se vodilo računa da deca budu iz beogradskih romskih naselja i da žive u jako teškim uslovima, odnosno da su iz siromašnih porodica. "Ali, koji imaju završenu osnovnu školu i koji žele da napreduju. Pokazalo se da mladi ljudi, od 16 do 28 godina, žele da uče i da umeju da se snađu sami i da nađu posao", dodaje ona.

Među zainteresovanima za ove kurseve ima i starijih od 28 godina, pa će Demokratsko udruženje Roma probati da pokrene programe doškolovavanja, koji bi obuhvatili i ovu populaciju, jer se pokazalo da su ovakve akcije najbolji vid borbe protiv siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: