Za tri sata počinje sednica; Ostaje napeto i dalje. Kon zapretio, ali i Vesić

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana, biće održana danas u 15 sati.

Izvor: B92

Petak, 05.03.2021.

07:22

Za tri sata počinje sednica; Ostaje napeto i dalje. Kon zapretio, ali i Vesić
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U isto vreme kada počne najnapetija sednica štaba, saznaćemo i najnovije podatke o zaražavanju koronom za poslednja 24 sata.

Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na sednici bi trebalo da bude doneta odluka o pooštravanju mera, a za to se danas založio i državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Na prethodnoj sednici, medicinski deo štaba založio se za potpuno zaključavanje, bar na sedam do 10 dana, a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za nekoliko dana.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ponovio je da je Beograd odlučno protiv uvođenja policijskog časa i da se zalaže za to da se sprovode postojeće epidemiološke mere u borbi proti koronavirusa, bez novih restrikcija.

"Prošli vikend je pokazao da, ukoliko se radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara organiči do 14 sati, nastaje pravi stampedo. Potpuno je logično i normalno da se boravak ljudi na tim mestima rasporedi tokom čitavog dana i da se strogo poštuju epidemiološke mere, ali i da se kažnjavaju oni koji ih ne poštuju", kazao je za "Večernje novosti".

Vesić je naglasio da je neprihvatljivo da se "sve zatvori" jer bi to bila, kako je ocenio, pogubna mera po male, porodične firme, "a oni koji to predlažu ne razmišljaju o tome kakve bi posledice takva odluka imala po mentalno zdravlje stanovništva".

"Nikada neću, po cenu da odem sa funkcije na kojoj sam, glasati za alibi odluke koje uništavaju ekonomiju ove zemlje", dodao je on.

Broj zaraženih na dnevnom nivou je oko 4.000 prethodnih dana, što nikako ne obećava, pa se očekuje da se mere pooštre.

Pozivajući se na nekoliko članova Kriznog štaba, "Blic" piše da će ovo biti možda i najneizvesnija sednica do sada kada je reč o usklađivanju stavova, a da će najverovatnije biti usvojeno srednje rešenje između potpunog zatvaranja na sedam dana i predloga predstavnika Beograda da ne treba pooštravati mene i skraćivati radno vreme.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je sinoć da epidemiološka situacija nije dobra, i da je uglavnom vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj obolelih, postaje povremeno i katastrofalna.

"Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat", istakao je Kon.

Dan ranije Kona je ugostila TV Prva kada je rekao da se postavlja pitanje njegovog ostanka u Kriznom štabu, ali i ostalih iz tzv. medicinskog dela tog štaba, ukoliko se mere ne pooštre.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 3.886 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 17 osoba.

U bolnicama je 4.109 osoba, od kojih su 173 na respiratoru. Po broju zaraženih prednjači Beograd, sa 1.265 novoobolelih, što je najviše u poslednja tri dana, a slede ga Niš, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, Vranje. Za prethodni vikend, važile su mere koje su podrazumevale da ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 14 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: