Poljska se pridružila Mađarskoj, Austriji i SAD

Poljska vlada saopštila je da neće podržati globalni sporazum o sigurnoj i organizovanoj migraciji, navodeći kao razlog nacionalni suverenitet.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

20:30

Poljska se pridružila Mađarskoj, Austriji i SAD
Foto: Thinkstock

Poljska se time pridružila Mađraskoj, Austriji i SAD-u koje su među zemljama koje odbijaju taj dogovor.

Globalni dogovor za bezbednu, organizovanu i redovnu migraciju, koji neće biti pravno obavezujući, finalizovan je pod pokroviteljstvom UN u julu posle 18 meseci pregovora. Zemlje članice UN, izuzev SAD-a su dale zeleno svetlo za taj sporazum koji treba zvanično da bude odobren na sastanku 10. i 11. decembra u Marakešu, u Maroku.

Poljska vlada je posle današnjeg sastanka navela u saopštenju da dokument ne ispunjava zahteve Poljske za "jake garancije suverenog prava da se odluči koga zemlje prihvataju na svojoj teritoriji i razliku između legalne i ilegalne migracije".

"Predlog sporazuma o globalnom dogovoru o migracijama ne garantuje bezbednost Poljske i suprotan je prioritetima vlade koji su bezbednost poljskih građana i zadržavanje kontrole nad migrantskim tokovima", navela je vlada u saopštenju.

Mađarska vlada Viktora Orbana je ranije osudila taj dogovor i ocenila da je opasan i da će podstaći milione ljudi da krenu na put. Krajem oktobra austrijska vlada je takođe objavila da se povlači iz tog dogovora, a isto je uradila i Češka.

Juče je izraelski ministar Benjamin Netanjahu objavio da njegova zemlja neće potpisati taj dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: