Ivanov protiv vlade: Proterivanje diplomate ishitreno

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ocenio je da je Vlada Makedonije ishitreno odlučila o proterivanju ruskog diplomate.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2018.

16:33

Ivanov protiv vlade: Proterivanje diplomate ishitreno
Foto: EPA / Georgi Licovski

Podsećamo, ruski diplomata proteran je iz Makedonije u znak solidarnosti s Velikom Britanijom posle afere trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Kako su preneli makedonski mediji, Ivanov je u izjavi pozvao na "uzdržanost od ishitrenih koraka u spoljnoj politici" da bi se "sprečilo moguće nanošenje štete ostvarivanju strateških ciljeva" Makedonije.

Ivanov je ocenio da je odluka Ministarstva spoljnih poslova da protera jednog ruskog diplomatu "ishitrena", jer se pri proterivanju ruskih diplomata iz zemalja EU nema usaglašenog stavu svih, već o tome zemlje odučuju pojedinačno.

"Republika Makedonija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, sledi politiku Unije i njene odluke donete konsenzusom na nivou EU", napomenuo je predsednik Ivanov.

Dodaje se da predsednik Makedonije, u skladu sa zakonom, očekuje da bude zvanično obavešten o proterivanju ruskog diplomate iz Makedonije.

Inače, ukupno su 24 države odlučile da proteraju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Britanijom.

Među zemljama Evropske unije, to su Nemačka, Francuska, Poljska (po četvoro), Litvanija, Češka (po troje), Italija, Španija, Holandija, Danska (po dvoje), Letonija, Estonija, Finska, Hrvatska, Rumunija, Mađarska i Švedska (po jednog).

To je dosad učinilo i još nekoliko evropskih zemalja koje nisu članice Unije: Ukrajina (13), Norveška (jednog), Albanija (dvoje) i Makedonija (jednog).

Od vanevropskih država, za proterivanje ruskih diplomata odlučile su se SAD (60), Kanada (četvoro) i Australija (dvoje).

Moskva, koja negira optužbe za umešanost u taj napad, najavila je da će njen odgovor na proterivanje ruskih diplomata biti zasnovan na principu reciprociteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: