"Koalicija što pre, građani počinju da gube veru"

Lider poslaničke grupe CDU Folker Kauder smatra da bi trebalo završiti pregovore sa SPD za dve do tri nedelje.

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

08:43

Getty images

On je istakao da je to neophodno jer Nemci počinju da gube veru u demokratiju, nakon višemesečnog perioda u kojem nisu imali vladu.

"Trebalo bi da završimo koalicione pregovore za dve do tri nedelje. Građanima je dosta čekanja. Svaki dan koji prođe bez nove vlade ne povećava veru u stranke i demokratiju", rekao je Kauder za medijsku kuću "Funke mediengrupe", a prenosi Rojters.

Delegati Socijaldemokratske partije Nemačke izjasnili su se za početak pregovora o "velikoj koaliciji" sa demohrišćanima kancelarke Merkel u ponedeljak.

Time je partijsko rukovodstvo preživelo napeti kongres, a Nemačka je bliža vladi, konstatuje radio Dojče vele.

Na kraju je na vanrednom kongresu partije presudila ne tako tesna većina. Od 642 delegata koji su glasali u Svetskoj konferencijskoj dvorani u Bonu za ulazak u finalnu fazu pregovora sa demohrišćanima (CDU i bavarska CSU) glasala su 362 delegata, a protiv 279.

Time je Nemačka korak bliže novoj vladi, to jest produžetku "velike koalicije", a korak dalje od ponavljanja izbora što bi bio prvi takav slučaj u istoriji.

Već je četiri meseca prošlo od izbora, a zemlju za sada vodi "velika koalicija" u tehničkom mandatu. Ukoliko se dve najveće političke grupacije u Nemačkoj zaista dogovore, biće to četvrta vlada Angele Merkel zaredom, a treća sa SPD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: