"Amfilohije raskrinkao lažno patriotsko lice vlasti"

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je u Čačku da je mitropolit Amfilohije "raskrinkao lažno patriotsko lice aktuelne vlasti".

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

23:46

Foto: Tanjug

Obradović je na konferenciji za novinare u Čačku izarazio veliku zahvalnost mitropolitu jer je odbranio ugled i čast Srpske pravoslavne crkve, iznoseći iznova nepromenjeni stav Crkve o očuvanju i odbrani Kosova.

"Izuzetno je važno što se pokazalo pravo lice tog tkz. unutrašnjeg dijaloga koji se odmah raspao kada smo mogli prvi put da javno čujemo drugačije mišljenje od onog koje nam nameće (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić", rekao je Obradović.

On je dodao da je reakcija predstavnika vlasti na Amfilohijev stav "pokazna vežba" kako se vlastodršci odnose prema političkim neistomišljenicima.

"Unutrašnji dijalog je farsa i laž, a uznemirili se duhovi u vlasti jer je Amfilohije izrazio bojazan da idemo ka izdaji Srbije i Kosova i Metohije ako se nastavi ovim putem. To je izazvalo pravu medijsku hajku protiv njega i sve snage aktuelne vlasti uključile su se da na Božić napadnu jednog od najuglednijih srpskih episkopa", rekao je Obradović.

On je istakao da političke stranke nisu uključene u dijalog o Kosovu i da tog dijaloga nema tamo gde mu je mesto - u Skupštini Srbije i podsetio da Dveri traže sednicu sa temom Kosova više od godinu dana.

Prema njegovim rečima dijaloga o Kosovu nema ni na velikim medijima, nema ga ni na RTS-u.

"Pružamo podršku i daljoj borbi za očuvanje Kosova uprkos onome što aktuelna vlast na merava da uradi, a to je da u ovoj godini potpiše nezavisnost Kosova jer je to zadatak koji je Vučić dobio još kada je doveden na vlast pre šest godina od njegovih zapadnih mentora", rekao je Obradović.

On je rekao da je izjavu patrijarha Irineja koji je izjavio da treba da "blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod", razumeo kao ironiju.

Obradović je ponovio da Dveri žele zajednički nastup sa kompletnom opozicijom na predstojećim izborima u Beogradu i eventualno na vanrednim parlamentarnim, kako je rekao, protiv aktuelne vlasti, za odbranu fer i poštenih izbora i slobode medija.

Pokret Dveri organizovao je danas praznični koktel za čačanske novinare i promovisao prvi broj stranačkog biltena "Čačkalica".

Podsećamo, mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije naveo je u nedelju da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije“ potpisan zbog "nepoverenja i kombinacija".

Osim toga, on je, kako se navodi, “izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova".

Nakon toga, zvaničnici Vlade Srbije oštro su osudili izjavu mitropolita SPC i poručili mu da on kao crkveni poglavar "neće voditi državnu politiku Srbije".

Generalni sekretar predsednika Srbije NIkola Selaković je ocenio da se Amfilohije ne bavi pravoslavnim stvarima, već "vradžbinama", kada govori o stvarima koje se nisu desile, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin bio oštriji, rekavši da je Amfilohije "njega i Vučića žive sahranjivao".

"Kada je Kosovo zaista bilo izdano i napušteno, Amfilohije Radović nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje", saopštio je Vulin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara.

Amfilohije se ponovo oglasio rekavši da se nada da predsednik Vučić ne pripada onima "koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda".

Kako je rekao, protiv Vučića nema ništa lično, a istakao je i da nije njemu držao opelo već "Ivici Dačiću i tadašnjoj Skupštini".

Međutim, potom se oglasio i patrijarh Irinej.

“Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se predsednik Aleksandar Vučić bori da sačuva Kosovo i Metohiju”, rekao je patrijarh Irinej u utorak na liturgiji koju je služio u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

Kako je rekao, “vidljivo je koliko se Vučić sa svojim saradnicma bori da sačuva taj najsvetiji deo naše zemlje, Kosovo i Metohiju, taj naš Jerusalim, tu našu Palestinu, tu našu svetu zemlju, sa onim svetinjama brojnim, velikim i slavnim, na Kosovu i Metohiji".

“Blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju”, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: