Netanijahu u Briselu kod Mogerini, ona "diplomatski"

Izraelski premijer izjavio u Briselu da priznanje predsednika SAD Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela "čini mir mogućim" na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

11:43

Netanijahu u Briselu kod Mogerini, ona
Tanjug-AP

"Jerusalim je glavni grad Izraela, niko to ne može poreći... To čini mir mogućim jer priznanje realnosti jeste suština mira", rekao je Benjamin Netanjahu i dodao "sada se nastavljaju napori administracije SAD da se predstavi novi mirovni sporazum i mislim da moramo videti šta se predstavlja i da li možemo napredovati ka miru".

Predsednik Tramp odlučio je da pošalje potpredsednika SAD Majka Pensa u region krajem meseca ali palestinski lideri su najavili da nije dobrodošao.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini je Netanjahuovu posetu označila istorijskom mogućnošću, imajući u vidu da premijer Izraela nije posetio EU više od 22 godine, preneli su izraelski mediji.

Mogerini je takođe najavila intenzivniju ulogu Evrope u mirovnom procesu, a Netanjahu je ocenio da je priznanjem Jerusalima kao glavnog grada prošle nedelje predsednik Tramp "stavio činjenice na sto".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je međutim istakla da EU čvrsto veruju da je od interesa Izraela i jedino rešenje decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dve države i da Jerusalim bude i izraelski i palestinski grad.

"Kao partneri i prijatelji Izraela verujemo da je u bezbendosnom iteresu Izraela da se nađe trajno i sveobuhbato rešenje", rekla je Mogerini.

Ona je takođe osudila je "sve napade na Jevreje svuda u svetu, uključujući Evropu". Netanjahu se zahvalio na pozivu u ovu posetu planiranu pre Trampovog saopštenja i Evropu označio kao važnog partnera u bezbednosti i uspostavljanju mira.

Netanjahuova poseta ne samo da je prva posle mnogih godina već se poklopila s vremenom dubokog jaza između njega i Mogerinijeve koja je već dva puta kritikovala Trampa za jednostrano priznanje Jerusalima.

EU smatra da status tog grada, čiji je istočni deo Izrael okupirao u ratu 1967 i kasnije anekirao, valja rešiti pregovorima i zato je ozbiljno zabrinuta zbog Trampovg saopštenja.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, a Palestinci nameravaju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: