TASS: Aleksandrovič izazvao diplomatski skandal u Srbiji

Ruska agencija TASS bavi se aktuelnim odnosima Srbije i Ukrajine, uz ocenu da su izjave ambasadora Ukrajine u Beogradu izazvale diplomatski skandal.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

07:12

TASS: Aleksandrovič izazvao diplomatski skandal u Srbiji
Foto: Screenshot

TASS u celosti prenosi saopštenje srpskog Ministarstva spoljnih poslova, da je šef diplomatije Ivica Dačić pozvao na konsultacije ambasadora Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića povodom aktuelnih pitanja odnosa sa Ukrajinom.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, podseća ruska agencija, prethodno je pozvalo u Kijev Aleksandroviča zbog njegovih, kako se navodi, "antisrpskih i rusofobičnih izjava koje su izazvale diplomatski skandal".

Ruska agencija ističe da je još 2. novembra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije komentarisalo brojne "antisrpske i antiruske stavove" ukrajinskog ambasadora, isticanjem, pored ostalog, da su te izjave krajnje nediplomatske i nepristojne.

Prema TASS-u, javnost u Srbiji je bila iznervirana izjavama Aleksandroviča i na društvenim mrežama bili su komentari "držite ga (u Kijevu) onoliko dugo koliko možete", "bilo bi dobro da ostane u Kijevu zbog našeg mentalnog zdravlja".

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič je prošle nedelje pozvan u Kijev na konsultacije o, kako je tada Klimkin objavio na Tviteru, "poštovanju međunarodnog prava i izbegavanju upotrebe građana Srbije kao plaćenika".

"Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu", rekao je početkom meseca Aleksandrovič u intervjuu za BIRN

Ta izjava ustalasala je srpsku javnost.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo upozorenjem da će, ukoliko se ukrajinski ambasador ne "vrati" u okvire Bečke konvencije, preduzeti određene korake, "uobičajene u ovakvim slučajevima", što se tumači kao poslednje upozorenje pred proterivanje ambasadora neke zemlje.

Pročitajte još: Tema u Kijevu – "srpski plaćenici u Donbasu"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: