"Kvebek i Škotska mogu, ali ustavi Španije i Srbije..."

Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti, rekao je za “Politiku“ profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

Izvor: Beta, Politika

Nedelja, 08.10.2017.

09:00

Tanjug

On je dodao i da se po tome Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi.

Komentarišući za list stav Evropske komisije po kome Katalonija i Kosovo nisu za poređenje akademik Tibor Varadi je naveo da paralela između Katalonije i Kosova nije jednostavna ali nije ni bez osnova.

"Ako bi se građani Kvebeka ili Škotske putem referenduma izjasnili za nezavisnost, to bi bila jedna opcija dozvoljena ustavom. Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju takvu mogućnost - i po tome su Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi", naveo je on.

Zvaničnici Evropske komisije rekli su ranije da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije, članice EU, i da se ne može porediti sa "slučajem Kosova" o čijem je jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine Savet ministara EU zauzeo stav da je to "jedinstven slučaj" koji ne može poslužiti kao presedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: