Nedelja, 08.10.2017.

09:00

"Kvebek i Škotska mogu, ali ustavi Španije i Srbije..."

Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti, rekao je za “Politiku“ profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

Izvor: Beta

"Kvebek i Škotska mogu, ali ustavi Španije i Srbije..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Deks

pre 6 godina

Ako je tako kakvo rešenje prof. Varadi predlaže za Kosovo i Kataloniju? Da li bi ovo rešenje zadovoljilo sve strane: da se u Španiji i Srbiji donese novi Ustav koji bi predviđao mogućnost samoopredeljenja pokrajina nakon demokratski održanog referenduma po ugledu na rešenja u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon toga Kosovo, Katalonija (Vojvodina, Baskija...) imale bi pravo da pristupe tom demokratskom procesu kroz regularne referendume bez trzavica i osporavanja. A nakon održanih referenduma u slučaju da volja građana bude za samostalnost pristupa se proglašenju nezavisnosti uz međusobno priznanje. Ma kakva bila odluka u tom referendumu i Španija i Katalonija i Srbija i Kosovo uvek će živeti jedni pored drugih i uvek treba da budu najveći prijatelji.

neutralni felsh

pre 6 godina

jao da hoce da vise nikad da ne cujemo za kosovo. i da hoce konacno da se otcepi pa da nase mutivode vise nemaju cime da mazu oci naivnom narodu. nasi ljudi nemaju pojma da su im albanci ucinili veliku uslugu.

koje patalele

pre 6 godina

Pa i Vi ste odavno prof
Varadi u sluzbi dnevne politikr,a Harvardski ste student. Zaboravili ste jednu bitnu cinjenicu - spanski Ustav je donet, nakon duge strucne javne debate, a ne preko noci kao kod nas. U njegovom pisanju su ucestvovali predstavnici svih pol. partija. Jedan od dva glavna pisca spanskog Ustava je bio Jordi Sole Tura, prof Ustavnog prava na Autonoma Univerzitet u Barceloni, znaci Katalonac. Spanski Ustav ne poznaje pravo na samoopredeljenje. Inace vlada u Madridu u svakoj Autonomiji ima svoju kancelariju - Delegado de Gpbierno. El pais je obracanje spanskog Kralja Phelipe VI okarakterisao ka cvrstina demokratije - firmeza denocratica.Za sada toliiko o slicnostima i razlikama, a ima ih...

Velika Albanija

pre 6 godina

Podržavam povratak Kosova u Srbiju. Ali da se ne iznenadite kad u parlamentu u Beogradu uskoro bude preko 50% Albanaca i albanski službeni jezik.

Topličanin Milan

pre 6 godina

Za one koji smatraju da gospodin Varadi hoće potpuno da izjednači Kosovo i Metohiju i Kataloniju, samo jedno pojašnjenje? Nisu ove dve pokrajine identični slučajevi, nego je pravo zloupotrebljeno kako bi se opravdala prljava politika SAD, NATO-a i EU, kojom su nelegalno napali i bombardovali Srbiju, pričinivši joj nemerljivu štetu i okupiravši joj deo suverene teritorije. EU je ovde na strani "medjunarodnog prava" kako bi legalizovala "čisti" i otvoreni zločin koji je počinila u Srbiji. Mislim da su postupci EU, u ovom slučaju, na nivou poslednjeg bednika i čoveka bez ikakve časti i integriteta. Medjunarodno pravo, i pravo uopšte, ipak nisu prostitutke, koje svako ko ima novca može da "zajaše".

Како да се врати нешто што није отишло

pre 6 godina

Podržavam povratak Kosova u Srbiju. Ali da se ne iznenadite kad u parlamentu u Beogradu uskoro bude preko 50% Albanaca i albanski službeni jezik.
(Velika Albanija, 8. oktobar 2017 11:21)

Да ли ја то у твом коментару наслућујем да ти мислиш да Албанци и њихов језик представљају некакав цивилизацијски проблем? Да су нам Албанци у парламенту за недељу дана би усвојили све одлуке потребне да Албанци добију своје уџбенике и онда би морали да пристану на попис становништва и да поштују законе РС. То би нама ишло на руку, њима баш и не би. Или ти хоћеш да кажеш да би Албанци саботирали рад српске Владе? Да ли то значи да ти видиш Албанце као некакве дивљаке са којима нема могућности за суживот?

neutralni felsh

pre 6 godina

Која је свхра устава било које државе ако било ко може да га погази?
(попиџ, 08. oktobar 2017 11:08)


koja je svrha drzave?

.орг

pre 6 godina

-зашто су каталонци прихватили такав устав након пада франка? сада им такав устав не одговара.
-албанци са косова и из метохије су за разлику од каталонаца у шпанији, национална мањина у србији која има своју матичну државу, државу из које су се масовно досељавали на југ наше земље.
-каталонија није окупирана, косово и метохија јесу.

Aksentije

pre 6 godina

Razlika je očigledna. Proglašavanju nezavisnosti Kosova prethodilo je dugotrajno, decenijsko, proterivanje Srba i ne Albanaca pod okriljem Titovog socijalističkog režima, zatim NATO farsa i na kraju nagrada EU i USA za kooperativnost. Nema ni govora o dvostrukim standardima jer slučaj Kosova je definitivno jedinstven.

Malo morgen

pre 6 godina

A sta je sa ustavom Ukrajine, profesore, da li i on dozvoljava da se Krim odvoji i pripoji Rusiji? Mnogo si mi naivan za jednog profesora. Zakon bez pokrica u sili je mrtvo slovo na papiru a sila bez pokrica u zakonu je nasilje, toliko bi kao profesor prava trebao da znas. Ne moze se porediti Kosovo i Katalonija, jer Spanija nije radila Kataloncima ono sto je Milosevic radio Albancima na Kosovu. Drzava Srbija je krsila sopstveni ustav i zakone, diskriminisala svoje gradjane po nacionalnoj i verskoj osnovi, vrsila nasilje nad njima po istoj toj osnovi i na kraju, pod okriljem rata, vrsila etnicko ciscenje Albanaca na Kosovu. I sada ocekujes da Srbiji vrate Kosovo zato sto u ustavu Srbije pise da je Kosovo deo Srbije, ustavu koga sama Srbija nije postovala? Mozes ti da napises u ustavu i da je Kalifornija deo Srbije ali koliko to ima veze sa realnošću? A ako ne verujes idi u Pristinu ili neki drugi grad na Kosovu pa vidi u kojoj je meri Kosovo Srbija.

Dorcolac

pre 6 godina

@Vule ..

na to ste trebali da mislite jos 50tih god proslog veka ...zahvalite drugu Titu za ovo sad..Brionskim dekretom zabranio Srbima povratak 1955te...a ovamo naseljavao Albance ....svaka vlast ova ili buduca ako prizna Kosovo ..nije kriva jer ce na njima samo da se prelomi ...Kosovo ste trebali da cuvate pre 50god ...ali tada ste svi bili puni love..potrosilo se.. .pa aj sad da glumimo patriote. Ako Vi niste cuvali...zasto bih ga ja cuvao????? sram vas bilo tebe i tebi slicne.

CATAPA

pre 6 godina

Ustav je akt kojim se ograničava pravo suverena, kralja, a u republici je pandan tome aparat vlasti. Zato se i zove ustav, ustava, brana. Pravo građana se ograničava ostalim zakonima. Varadi je u pravu to što kaže da su Kosovo i Katalonija maltene istovetni slučajevi, ali "zaboravlja" da spomene da se ustavi koji koji ograničavaju volju naroda i građana jedne države ne mogu smatrati demokratskim ustavima. Nosilac suvereniteta uvek je narod. Država je aparat koji taj suverenitet treba da štiti, a ne da ga suspenduje u svoju korist.
Zato u principu kada dođe do separatizma, ustav koji ne reguliše mehanizme sprovođenja volje naroda smatra se ništavnim, a pozivanje na takav ustav ima snagu fizičke sile, jer on zapravo to i jeste: ustavno nasilje. U kasnijem priznavanju novostvorene države, kršenje tog, takvog ustava niko i ne konstatuje.
U protivnom, nikada se ni jedna kolonija ne bi oslobodila, a svaka okupacija bi bila legalna. Pa najlakše je doneti "ustav" kojim se okupirana teritorija proglašava delom nedeljive celine.

Ako je argument države čista sila, kome uopšte treba bilo kakav ustav? Onda ne samo da je oružani separatizam jednako legalan, nego i oružana revolucija. Totalitarne države zapravo promovišu silu, a ustav je farsa.

Fist of fury

pre 6 godina

@M.Cs
Grčka je kolevka demokratije. Misliš da će dozvoliti delu zemlje sa većinskim Albanskim stanovništvom da uopšte traži pravo na samoopredeljenje? SAD naveliko propagira demokratske vrednosti. Kojoj svojoj državi bi dozvolile da se otcepi?
Svi koji pričaju o pravima moraju da znaju da je Ustav jedini neprikosnoveni pravni akt, koji se mora poštovati. Kao što svi vi vozite svoje automobile po saobraćajnim propisima, kako bi izbegli kaznu, koja je regulisana zakonom, tako bi trebali da znate da su svi zakoni ispod Ustava. Ne može niko da traži svoja prava mimoilazeći ustav. To što je neko izrodio više dece jedne nacionalnosti, ne daje mu za pravo da traži sebi državu u državi.

neutralni felsh

pre 6 godina

Ko god stavi ruku na Ustav taj se pred Bogom zakleo da ce cuvati celovitost svoje zemlje a prekrsi li svoju zakletvu njemu ce Boziji sud suditi.
(Danica, 08. oktobar 2017 10:28)


postoji li neko sigurnije i blagovremenije pravno sredstvo?

BeKo

pre 6 godina

Da li ustav Srbije predviđa davanje teritorije pod upravu UN-a?
Bio je i referendum sa pitanjem:

„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?”

Referendum je održan 23. aprila 1998. Na referendum je izašlo 5.297.776 birača (73,05% upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73% glasača, a za je bilo 3,41%

Samo godinu dana kasnije skupština podržava i potpisuje se Kumanovski sporazum i država Srbija se povlači (vojska,policija,sudovi...) sa Kosova.

Katalonija je tamo gde je Kosovo bilo 1988 godine.

dosta bre

pre 6 godina

Verovatno ima komentatora koji nisu ni rodjeni kada je kosovo otislo.Te volim najvise i one rodoljube koji nikada nisu bili na Kosovu a najvise urlicu.Dosta bre sa Kosovon svaki dan samo Kosovo a nas zivot polako odlazi,ne vidimo da smo ostarili slusajuci Kosovo svaki dan.Meni je skoro pola zivota otislo slusajuci Kosovo ,Kosovo i sta smo postigli to da smo postali najbedniji na svetu a nebeski narod.Hvala ne treba meni nebo ja zivim na zemljii tu sam hteo bolje da zivim.Prestanite sa Kosovom bavite se ostatkom Srbijea ono pustite.Dok je bilo nase samo je gutala novce u nepovrat.To je kazna za nepotrebne ratove.I tacka.

SSSS

pre 6 godina

Koja je to glupost...ne moze po Ustavu ???
Pa i mi smo stavili KiM u Ustav,pa su se oni lepo otcepili,nisu nas nista pitali...Normalno da ce svaka drzava gledati da zakonski onemoguci nezavisnost svake svoje pokrajine,ali je to velika glupost...Nijedna drzava nece sama da dodeli nezavisnost svojoj pokrajini.Nezavisnost mora da se izbori.

Sta sad,treba Katalonci da kazu:"E ne vredi,ne mozemo po Ustavu Spanije da proglasimo nezavisnost,salili smo se hehe".

Mars napada

pre 6 godina

Ustav jedne države je neprikosnoven. Najviši pravni akt, iznad svakog zakona. Ljudi iz političke branše često zaboravljaju koliko je ustav moćan i od kakvog je značaja, pa se na veoma prizeman način, rukovodeći raznim idejama, obraćaju svetu. Svako od nas, koji danima visimo na ovom portalu, bi trebao da zna makar okvirno da su svi zakoni i podzakonski akti podredjeni ustavu jedne zemlje. Srbi su skloni proizvoljnosti i lakše nam je da raspravi i razmišljanju pristupimo iz svog ugla i onako kako nam se to servira, dok nam je najprostiji odgovor pred očima.

Vule

pre 6 godina

Koja god vlast u Srbiji da vlada a preda Kosovo ta vlast ga nije predala nego prodala a sebi u dzepove strpala najmanje 30 milijardi evra.

Milutin

pre 6 godina

Pa šta ako je toliko zemalja priznalo Kosovo? To je ništavo za ustav Srbije. To je srpska teritorija. Tako bi bilo najlakše cepati sve delove država na svetu. Srbija ne sme priznati Kosovo a nije smela po ustavu ni ustavna ovlašćenja da prenese na Prištinu. Zbog tog će neko morati da odgovara.

Jedinstven slucaj

pre 6 godina

Ako policija jednog pusti bez kazne za prekrsaj i to nazove "jedinstvenim slucajem", onda ce i sledeci prekrsilac zakona da se poziva na taj jedinstven slucaj. A sto i ne bi? U sutini, to nije jedinstven slucaj vec kriminal i korupcija. Ko jos misli da EU postuje zakone, eto mu primer Kosova da se uveri u dubinu svojih zabluda. Posle kazu da je Putin diktator koji je okupirao Krim. A ja mislim da je i to jedinstven slucaj. Ili nije? Evropa je u krizi, Ameri je guraju u haos a za sve krive Ruse i male Ruse (Srbe). Mi i dalje ponavljam ono sto EU treba da brani - medjunarodno pravo ne sme da se krsi nigde pa ni u Srbiji. Kosovo i Metohija su deo Srbije, svideli se to amerima i albanskim muslimanima ili ne. Nije Srbija Sirija da mogu da je cepkaju. Ne smeju ni Siriju da cepkaju pa to rade, a sada broje izbeglice i hvataju se za glavu sa Katalonijom. Po meni, Katalonija cak ima vise osnova da se odvoji od Spanije nego Kosovo od Srbije - Katalonija je bogata, obrazovana i napredna (sve sto tzv. Kosovo republjik nije), pa je njihovo odvajanje u cilju oslobadjanja od spanskih stega i sa krajnjim ishodom povecanja kvaliteta zivota Katalonaca, i to bez nasilja koje primenjuju Albanci na Kosovu. Ali opet ponavljam - medjunarodno pravo to ne sme da dozvoli ni u slucaju Srbije ni u slucaju Spanije.

Miljan Randjelovic

pre 6 godina

Ne zamajavajte se vise molim vas.
Kosovo je oteto i tacka.
Ne trazite pravna uporista tamo gde ih nema i ne mlatite praznu slamu.
Sve ovo me neodoljivo podseca na onaj snimak sa YT gde reporter pita ciganku gde joj je mecka,a ova odgovara "odneli gu" ko je odneo i zasto ?
"Zato sto su jaci" odgovori zena.......treba li vam bolje pojasnjenje slucaja Kosovo ???

Danica

pre 6 godina

Ko god stavi ruku na Ustav taj se pred Bogom zakleo da ce cuvati celovitost svoje zemlje a prekrsi li svoju zakletvu njemu ce Boziji sud suditi.

Nemanja

pre 6 godina

Srpski manastiri i crkve moraju ostati u nadležnosti matične države Srbije. Sve ostalo, koliko čini 15 posto teritirije zemlje, uključujući i rude vrednosti je 300 milijardi dolara. Pa evo, neka i Srbija sutra prizna Kosovo. Amerika neka nam isplati 300 milijardi dolara, oberučke prihvatamo. Samo ne dirati manastire i crkve.

besna glista

pre 6 godina

Teorija je jedno, a praksa nesto sasvim drugo. Ako neko ne zeli da zivi sa tobom u istoj drzavi, ne mozes ga na to naterati. Srbija je recimo zemlja od koje su svi pobegli - pet republika, jedna pokrajina, i preko 800.000 njenih sopstvenih stanovnika koji su u poslednjih 30 godina otisli da se pridruze nekim civilizovanijim drustvima. Drzava od koje svi tako beze bi trebala da se zapita zasto je to tako, a ne da se kune u ustav izglasan preko noci.

bane sine

pre 6 godina

savet ministara nikako nije telo čiji autoritet može da odluči da li je kosovo sui generis, pa što se tice njegovog stava: "yeah...well...you know...that's just like your opinion, man"

malo logike

pre 6 godina

Besmisleno. To narodu koji želi svoju državu ostavlja jedino mogućnost nasilne borbe za slobodu. Valjda ne želimo nova krvoprolića..

besna glista

pre 6 godina

Teorija je jedno, a praksa nesto sasvim drugo. Ako neko ne zeli da zivi sa tobom u istoj drzavi, ne mozes ga na to naterati. Srbija je recimo zemlja od koje su svi pobegli - pet republika, jedna pokrajina, i preko 800.000 njenih sopstvenih stanovnika koji su u poslednjih 30 godina otisli da se pridruze nekim civilizovanijim drustvima. Drzava od koje svi tako beze bi trebala da se zapita zasto je to tako, a ne da se kune u ustav izglasan preko noci.

Milutin

pre 6 godina

Pa šta ako je toliko zemalja priznalo Kosovo? To je ništavo za ustav Srbije. To je srpska teritorija. Tako bi bilo najlakše cepati sve delove država na svetu. Srbija ne sme priznati Kosovo a nije smela po ustavu ni ustavna ovlašćenja da prenese na Prištinu. Zbog tog će neko morati da odgovara.

SSSS

pre 6 godina

Koja je to glupost...ne moze po Ustavu ???
Pa i mi smo stavili KiM u Ustav,pa su se oni lepo otcepili,nisu nas nista pitali...Normalno da ce svaka drzava gledati da zakonski onemoguci nezavisnost svake svoje pokrajine,ali je to velika glupost...Nijedna drzava nece sama da dodeli nezavisnost svojoj pokrajini.Nezavisnost mora da se izbori.

Sta sad,treba Katalonci da kazu:"E ne vredi,ne mozemo po Ustavu Spanije da proglasimo nezavisnost,salili smo se hehe".

Miljan Randjelovic

pre 6 godina

Ne zamajavajte se vise molim vas.
Kosovo je oteto i tacka.
Ne trazite pravna uporista tamo gde ih nema i ne mlatite praznu slamu.
Sve ovo me neodoljivo podseca na onaj snimak sa YT gde reporter pita ciganku gde joj je mecka,a ova odgovara "odneli gu" ko je odneo i zasto ?
"Zato sto su jaci" odgovori zena.......treba li vam bolje pojasnjenje slucaja Kosovo ???

Velika Albanija

pre 6 godina

Podržavam povratak Kosova u Srbiju. Ali da se ne iznenadite kad u parlamentu u Beogradu uskoro bude preko 50% Albanaca i albanski službeni jezik.

neutralni felsh

pre 6 godina

Ko god stavi ruku na Ustav taj se pred Bogom zakleo da ce cuvati celovitost svoje zemlje a prekrsi li svoju zakletvu njemu ce Boziji sud suditi.
(Danica, 08. oktobar 2017 10:28)


postoji li neko sigurnije i blagovremenije pravno sredstvo?

Malo morgen

pre 6 godina

A sta je sa ustavom Ukrajine, profesore, da li i on dozvoljava da se Krim odvoji i pripoji Rusiji? Mnogo si mi naivan za jednog profesora. Zakon bez pokrica u sili je mrtvo slovo na papiru a sila bez pokrica u zakonu je nasilje, toliko bi kao profesor prava trebao da znas. Ne moze se porediti Kosovo i Katalonija, jer Spanija nije radila Kataloncima ono sto je Milosevic radio Albancima na Kosovu. Drzava Srbija je krsila sopstveni ustav i zakone, diskriminisala svoje gradjane po nacionalnoj i verskoj osnovi, vrsila nasilje nad njima po istoj toj osnovi i na kraju, pod okriljem rata, vrsila etnicko ciscenje Albanaca na Kosovu. I sada ocekujes da Srbiji vrate Kosovo zato sto u ustavu Srbije pise da je Kosovo deo Srbije, ustavu koga sama Srbija nije postovala? Mozes ti da napises u ustavu i da je Kalifornija deo Srbije ali koliko to ima veze sa realnošću? A ako ne verujes idi u Pristinu ili neki drugi grad na Kosovu pa vidi u kojoj je meri Kosovo Srbija.

Aksentije

pre 6 godina

Razlika je očigledna. Proglašavanju nezavisnosti Kosova prethodilo je dugotrajno, decenijsko, proterivanje Srba i ne Albanaca pod okriljem Titovog socijalističkog režima, zatim NATO farsa i na kraju nagrada EU i USA za kooperativnost. Nema ni govora o dvostrukim standardima jer slučaj Kosova je definitivno jedinstven.

malo logike

pre 6 godina

Besmisleno. To narodu koji želi svoju državu ostavlja jedino mogućnost nasilne borbe za slobodu. Valjda ne želimo nova krvoprolića..

dosta bre

pre 6 godina

Verovatno ima komentatora koji nisu ni rodjeni kada je kosovo otislo.Te volim najvise i one rodoljube koji nikada nisu bili na Kosovu a najvise urlicu.Dosta bre sa Kosovon svaki dan samo Kosovo a nas zivot polako odlazi,ne vidimo da smo ostarili slusajuci Kosovo svaki dan.Meni je skoro pola zivota otislo slusajuci Kosovo ,Kosovo i sta smo postigli to da smo postali najbedniji na svetu a nebeski narod.Hvala ne treba meni nebo ja zivim na zemljii tu sam hteo bolje da zivim.Prestanite sa Kosovom bavite se ostatkom Srbijea ono pustite.Dok je bilo nase samo je gutala novce u nepovrat.To je kazna za nepotrebne ratove.I tacka.

neutralni felsh

pre 6 godina

Која је свхра устава било које државе ако било ко може да га погази?
(попиџ, 08. oktobar 2017 11:08)


koja je svrha drzave?

Jedinstven slucaj

pre 6 godina

Ako policija jednog pusti bez kazne za prekrsaj i to nazove "jedinstvenim slucajem", onda ce i sledeci prekrsilac zakona da se poziva na taj jedinstven slucaj. A sto i ne bi? U sutini, to nije jedinstven slucaj vec kriminal i korupcija. Ko jos misli da EU postuje zakone, eto mu primer Kosova da se uveri u dubinu svojih zabluda. Posle kazu da je Putin diktator koji je okupirao Krim. A ja mislim da je i to jedinstven slucaj. Ili nije? Evropa je u krizi, Ameri je guraju u haos a za sve krive Ruse i male Ruse (Srbe). Mi i dalje ponavljam ono sto EU treba da brani - medjunarodno pravo ne sme da se krsi nigde pa ni u Srbiji. Kosovo i Metohija su deo Srbije, svideli se to amerima i albanskim muslimanima ili ne. Nije Srbija Sirija da mogu da je cepkaju. Ne smeju ni Siriju da cepkaju pa to rade, a sada broje izbeglice i hvataju se za glavu sa Katalonijom. Po meni, Katalonija cak ima vise osnova da se odvoji od Spanije nego Kosovo od Srbije - Katalonija je bogata, obrazovana i napredna (sve sto tzv. Kosovo republjik nije), pa je njihovo odvajanje u cilju oslobadjanja od spanskih stega i sa krajnjim ishodom povecanja kvaliteta zivota Katalonaca, i to bez nasilja koje primenjuju Albanci na Kosovu. Ali opet ponavljam - medjunarodno pravo to ne sme da dozvoli ni u slucaju Srbije ni u slucaju Spanije.

CATAPA

pre 6 godina

Ustav je akt kojim se ograničava pravo suverena, kralja, a u republici je pandan tome aparat vlasti. Zato se i zove ustav, ustava, brana. Pravo građana se ograničava ostalim zakonima. Varadi je u pravu to što kaže da su Kosovo i Katalonija maltene istovetni slučajevi, ali "zaboravlja" da spomene da se ustavi koji koji ograničavaju volju naroda i građana jedne države ne mogu smatrati demokratskim ustavima. Nosilac suvereniteta uvek je narod. Država je aparat koji taj suverenitet treba da štiti, a ne da ga suspenduje u svoju korist.
Zato u principu kada dođe do separatizma, ustav koji ne reguliše mehanizme sprovođenja volje naroda smatra se ništavnim, a pozivanje na takav ustav ima snagu fizičke sile, jer on zapravo to i jeste: ustavno nasilje. U kasnijem priznavanju novostvorene države, kršenje tog, takvog ustava niko i ne konstatuje.
U protivnom, nikada se ni jedna kolonija ne bi oslobodila, a svaka okupacija bi bila legalna. Pa najlakše je doneti "ustav" kojim se okupirana teritorija proglašava delom nedeljive celine.

Ako je argument države čista sila, kome uopšte treba bilo kakav ustav? Onda ne samo da je oružani separatizam jednako legalan, nego i oružana revolucija. Totalitarne države zapravo promovišu silu, a ustav je farsa.

bane sine

pre 6 godina

savet ministara nikako nije telo čiji autoritet može da odluči da li je kosovo sui generis, pa što se tice njegovog stava: "yeah...well...you know...that's just like your opinion, man"

Fist of fury

pre 6 godina

@M.Cs
Grčka je kolevka demokratije. Misliš da će dozvoliti delu zemlje sa većinskim Albanskim stanovništvom da uopšte traži pravo na samoopredeljenje? SAD naveliko propagira demokratske vrednosti. Kojoj svojoj državi bi dozvolile da se otcepi?
Svi koji pričaju o pravima moraju da znaju da je Ustav jedini neprikosnoveni pravni akt, koji se mora poštovati. Kao što svi vi vozite svoje automobile po saobraćajnim propisima, kako bi izbegli kaznu, koja je regulisana zakonom, tako bi trebali da znate da su svi zakoni ispod Ustava. Ne može niko da traži svoja prava mimoilazeći ustav. To što je neko izrodio više dece jedne nacionalnosti, ne daje mu za pravo da traži sebi državu u državi.

Dorcolac

pre 6 godina

@Vule ..

na to ste trebali da mislite jos 50tih god proslog veka ...zahvalite drugu Titu za ovo sad..Brionskim dekretom zabranio Srbima povratak 1955te...a ovamo naseljavao Albance ....svaka vlast ova ili buduca ako prizna Kosovo ..nije kriva jer ce na njima samo da se prelomi ...Kosovo ste trebali da cuvate pre 50god ...ali tada ste svi bili puni love..potrosilo se.. .pa aj sad da glumimo patriote. Ako Vi niste cuvali...zasto bih ga ja cuvao????? sram vas bilo tebe i tebi slicne.

.орг

pre 6 godina

-зашто су каталонци прихватили такав устав након пада франка? сада им такав устав не одговара.
-албанци са косова и из метохије су за разлику од каталонаца у шпанији, национална мањина у србији која има своју матичну државу, државу из које су се масовно досељавали на југ наше земље.
-каталонија није окупирана, косово и метохија јесу.

BeKo

pre 6 godina

Da li ustav Srbije predviđa davanje teritorije pod upravu UN-a?
Bio je i referendum sa pitanjem:

„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?”

Referendum je održan 23. aprila 1998. Na referendum je izašlo 5.297.776 birača (73,05% upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73% glasača, a za je bilo 3,41%

Samo godinu dana kasnije skupština podržava i potpisuje se Kumanovski sporazum i država Srbija se povlači (vojska,policija,sudovi...) sa Kosova.

Katalonija je tamo gde je Kosovo bilo 1988 godine.

Vule

pre 6 godina

Koja god vlast u Srbiji da vlada a preda Kosovo ta vlast ga nije predala nego prodala a sebi u dzepove strpala najmanje 30 milijardi evra.

Topličanin Milan

pre 6 godina

Za one koji smatraju da gospodin Varadi hoće potpuno da izjednači Kosovo i Metohiju i Kataloniju, samo jedno pojašnjenje? Nisu ove dve pokrajine identični slučajevi, nego je pravo zloupotrebljeno kako bi se opravdala prljava politika SAD, NATO-a i EU, kojom su nelegalno napali i bombardovali Srbiju, pričinivši joj nemerljivu štetu i okupiravši joj deo suverene teritorije. EU je ovde na strani "medjunarodnog prava" kako bi legalizovala "čisti" i otvoreni zločin koji je počinila u Srbiji. Mislim da su postupci EU, u ovom slučaju, na nivou poslednjeg bednika i čoveka bez ikakve časti i integriteta. Medjunarodno pravo, i pravo uopšte, ipak nisu prostitutke, koje svako ko ima novca može da "zajaše".

neutralni felsh

pre 6 godina

jao da hoce da vise nikad da ne cujemo za kosovo. i da hoce konacno da se otcepi pa da nase mutivode vise nemaju cime da mazu oci naivnom narodu. nasi ljudi nemaju pojma da su im albanci ucinili veliku uslugu.

Nemanja

pre 6 godina

Srpski manastiri i crkve moraju ostati u nadležnosti matične države Srbije. Sve ostalo, koliko čini 15 posto teritirije zemlje, uključujući i rude vrednosti je 300 milijardi dolara. Pa evo, neka i Srbija sutra prizna Kosovo. Amerika neka nam isplati 300 milijardi dolara, oberučke prihvatamo. Samo ne dirati manastire i crkve.

Како да се врати нешто што није отишло

pre 6 godina

Podržavam povratak Kosova u Srbiju. Ali da se ne iznenadite kad u parlamentu u Beogradu uskoro bude preko 50% Albanaca i albanski službeni jezik.
(Velika Albanija, 8. oktobar 2017 11:21)

Да ли ја то у твом коментару наслућујем да ти мислиш да Албанци и њихов језик представљају некакав цивилизацијски проблем? Да су нам Албанци у парламенту за недељу дана би усвојили све одлуке потребне да Албанци добију своје уџбенике и онда би морали да пристану на попис становништва и да поштују законе РС. То би нама ишло на руку, њима баш и не би. Или ти хоћеш да кажеш да би Албанци саботирали рад српске Владе? Да ли то значи да ти видиш Албанце као некакве дивљаке са којима нема могућности за суживот?

Danica

pre 6 godina

Ko god stavi ruku na Ustav taj se pred Bogom zakleo da ce cuvati celovitost svoje zemlje a prekrsi li svoju zakletvu njemu ce Boziji sud suditi.

koje patalele

pre 6 godina

Pa i Vi ste odavno prof
Varadi u sluzbi dnevne politikr,a Harvardski ste student. Zaboravili ste jednu bitnu cinjenicu - spanski Ustav je donet, nakon duge strucne javne debate, a ne preko noci kao kod nas. U njegovom pisanju su ucestvovali predstavnici svih pol. partija. Jedan od dva glavna pisca spanskog Ustava je bio Jordi Sole Tura, prof Ustavnog prava na Autonoma Univerzitet u Barceloni, znaci Katalonac. Spanski Ustav ne poznaje pravo na samoopredeljenje. Inace vlada u Madridu u svakoj Autonomiji ima svoju kancelariju - Delegado de Gpbierno. El pais je obracanje spanskog Kralja Phelipe VI okarakterisao ka cvrstina demokratije - firmeza denocratica.Za sada toliiko o slicnostima i razlikama, a ima ih...

Mars napada

pre 6 godina

Ustav jedne države je neprikosnoven. Najviši pravni akt, iznad svakog zakona. Ljudi iz političke branše često zaboravljaju koliko je ustav moćan i od kakvog je značaja, pa se na veoma prizeman način, rukovodeći raznim idejama, obraćaju svetu. Svako od nas, koji danima visimo na ovom portalu, bi trebao da zna makar okvirno da su svi zakoni i podzakonski akti podredjeni ustavu jedne zemlje. Srbi su skloni proizvoljnosti i lakše nam je da raspravi i razmišljanju pristupimo iz svog ugla i onako kako nam se to servira, dok nam je najprostiji odgovor pred očima.

Deks

pre 6 godina

Ako je tako kakvo rešenje prof. Varadi predlaže za Kosovo i Kataloniju? Da li bi ovo rešenje zadovoljilo sve strane: da se u Španiji i Srbiji donese novi Ustav koji bi predviđao mogućnost samoopredeljenja pokrajina nakon demokratski održanog referenduma po ugledu na rešenja u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon toga Kosovo, Katalonija (Vojvodina, Baskija...) imale bi pravo da pristupe tom demokratskom procesu kroz regularne referendume bez trzavica i osporavanja. A nakon održanih referenduma u slučaju da volja građana bude za samostalnost pristupa se proglašenju nezavisnosti uz međusobno priznanje. Ma kakva bila odluka u tom referendumu i Španija i Katalonija i Srbija i Kosovo uvek će živeti jedni pored drugih i uvek treba da budu najveći prijatelji.

besna glista

pre 6 godina

Teorija je jedno, a praksa nesto sasvim drugo. Ako neko ne zeli da zivi sa tobom u istoj drzavi, ne mozes ga na to naterati. Srbija je recimo zemlja od koje su svi pobegli - pet republika, jedna pokrajina, i preko 800.000 njenih sopstvenih stanovnika koji su u poslednjih 30 godina otisli da se pridruze nekim civilizovanijim drustvima. Drzava od koje svi tako beze bi trebala da se zapita zasto je to tako, a ne da se kune u ustav izglasan preko noci.

Malo morgen

pre 6 godina

A sta je sa ustavom Ukrajine, profesore, da li i on dozvoljava da se Krim odvoji i pripoji Rusiji? Mnogo si mi naivan za jednog profesora. Zakon bez pokrica u sili je mrtvo slovo na papiru a sila bez pokrica u zakonu je nasilje, toliko bi kao profesor prava trebao da znas. Ne moze se porediti Kosovo i Katalonija, jer Spanija nije radila Kataloncima ono sto je Milosevic radio Albancima na Kosovu. Drzava Srbija je krsila sopstveni ustav i zakone, diskriminisala svoje gradjane po nacionalnoj i verskoj osnovi, vrsila nasilje nad njima po istoj toj osnovi i na kraju, pod okriljem rata, vrsila etnicko ciscenje Albanaca na Kosovu. I sada ocekujes da Srbiji vrate Kosovo zato sto u ustavu Srbije pise da je Kosovo deo Srbije, ustavu koga sama Srbija nije postovala? Mozes ti da napises u ustavu i da je Kalifornija deo Srbije ali koliko to ima veze sa realnošću? A ako ne verujes idi u Pristinu ili neki drugi grad na Kosovu pa vidi u kojoj je meri Kosovo Srbija.

Milutin

pre 6 godina

Pa šta ako je toliko zemalja priznalo Kosovo? To je ništavo za ustav Srbije. To je srpska teritorija. Tako bi bilo najlakše cepati sve delove država na svetu. Srbija ne sme priznati Kosovo a nije smela po ustavu ni ustavna ovlašćenja da prenese na Prištinu. Zbog tog će neko morati da odgovara.

Danica

pre 6 godina

Ko god stavi ruku na Ustav taj se pred Bogom zakleo da ce cuvati celovitost svoje zemlje a prekrsi li svoju zakletvu njemu ce Boziji sud suditi.

Aksentije

pre 6 godina

Razlika je očigledna. Proglašavanju nezavisnosti Kosova prethodilo je dugotrajno, decenijsko, proterivanje Srba i ne Albanaca pod okriljem Titovog socijalističkog režima, zatim NATO farsa i na kraju nagrada EU i USA za kooperativnost. Nema ni govora o dvostrukim standardima jer slučaj Kosova je definitivno jedinstven.

dosta bre

pre 6 godina

Verovatno ima komentatora koji nisu ni rodjeni kada je kosovo otislo.Te volim najvise i one rodoljube koji nikada nisu bili na Kosovu a najvise urlicu.Dosta bre sa Kosovon svaki dan samo Kosovo a nas zivot polako odlazi,ne vidimo da smo ostarili slusajuci Kosovo svaki dan.Meni je skoro pola zivota otislo slusajuci Kosovo ,Kosovo i sta smo postigli to da smo postali najbedniji na svetu a nebeski narod.Hvala ne treba meni nebo ja zivim na zemljii tu sam hteo bolje da zivim.Prestanite sa Kosovom bavite se ostatkom Srbijea ono pustite.Dok je bilo nase samo je gutala novce u nepovrat.To je kazna za nepotrebne ratove.I tacka.

Nemanja

pre 6 godina

Srpski manastiri i crkve moraju ostati u nadležnosti matične države Srbije. Sve ostalo, koliko čini 15 posto teritirije zemlje, uključujući i rude vrednosti je 300 milijardi dolara. Pa evo, neka i Srbija sutra prizna Kosovo. Amerika neka nam isplati 300 milijardi dolara, oberučke prihvatamo. Samo ne dirati manastire i crkve.

koje patalele

pre 6 godina

Pa i Vi ste odavno prof
Varadi u sluzbi dnevne politikr,a Harvardski ste student. Zaboravili ste jednu bitnu cinjenicu - spanski Ustav je donet, nakon duge strucne javne debate, a ne preko noci kao kod nas. U njegovom pisanju su ucestvovali predstavnici svih pol. partija. Jedan od dva glavna pisca spanskog Ustava je bio Jordi Sole Tura, prof Ustavnog prava na Autonoma Univerzitet u Barceloni, znaci Katalonac. Spanski Ustav ne poznaje pravo na samoopredeljenje. Inace vlada u Madridu u svakoj Autonomiji ima svoju kancelariju - Delegado de Gpbierno. El pais je obracanje spanskog Kralja Phelipe VI okarakterisao ka cvrstina demokratije - firmeza denocratica.Za sada toliiko o slicnostima i razlikama, a ima ih...

SSSS

pre 6 godina

Koja je to glupost...ne moze po Ustavu ???
Pa i mi smo stavili KiM u Ustav,pa su se oni lepo otcepili,nisu nas nista pitali...Normalno da ce svaka drzava gledati da zakonski onemoguci nezavisnost svake svoje pokrajine,ali je to velika glupost...Nijedna drzava nece sama da dodeli nezavisnost svojoj pokrajini.Nezavisnost mora da se izbori.

Sta sad,treba Katalonci da kazu:"E ne vredi,ne mozemo po Ustavu Spanije da proglasimo nezavisnost,salili smo se hehe".

Jedinstven slucaj

pre 6 godina

Ako policija jednog pusti bez kazne za prekrsaj i to nazove "jedinstvenim slucajem", onda ce i sledeci prekrsilac zakona da se poziva na taj jedinstven slucaj. A sto i ne bi? U sutini, to nije jedinstven slucaj vec kriminal i korupcija. Ko jos misli da EU postuje zakone, eto mu primer Kosova da se uveri u dubinu svojih zabluda. Posle kazu da je Putin diktator koji je okupirao Krim. A ja mislim da je i to jedinstven slucaj. Ili nije? Evropa je u krizi, Ameri je guraju u haos a za sve krive Ruse i male Ruse (Srbe). Mi i dalje ponavljam ono sto EU treba da brani - medjunarodno pravo ne sme da se krsi nigde pa ni u Srbiji. Kosovo i Metohija su deo Srbije, svideli se to amerima i albanskim muslimanima ili ne. Nije Srbija Sirija da mogu da je cepkaju. Ne smeju ni Siriju da cepkaju pa to rade, a sada broje izbeglice i hvataju se za glavu sa Katalonijom. Po meni, Katalonija cak ima vise osnova da se odvoji od Spanije nego Kosovo od Srbije - Katalonija je bogata, obrazovana i napredna (sve sto tzv. Kosovo republjik nije), pa je njihovo odvajanje u cilju oslobadjanja od spanskih stega i sa krajnjim ishodom povecanja kvaliteta zivota Katalonaca, i to bez nasilja koje primenjuju Albanci na Kosovu. Ali opet ponavljam - medjunarodno pravo to ne sme da dozvoli ni u slucaju Srbije ni u slucaju Spanije.

malo logike

pre 6 godina

Besmisleno. To narodu koji želi svoju državu ostavlja jedino mogućnost nasilne borbe za slobodu. Valjda ne želimo nova krvoprolića..

Miljan Randjelovic

pre 6 godina

Ne zamajavajte se vise molim vas.
Kosovo je oteto i tacka.
Ne trazite pravna uporista tamo gde ih nema i ne mlatite praznu slamu.
Sve ovo me neodoljivo podseca na onaj snimak sa YT gde reporter pita ciganku gde joj je mecka,a ova odgovara "odneli gu" ko je odneo i zasto ?
"Zato sto su jaci" odgovori zena.......treba li vam bolje pojasnjenje slucaja Kosovo ???

Fist of fury

pre 6 godina

@M.Cs
Grčka je kolevka demokratije. Misliš da će dozvoliti delu zemlje sa većinskim Albanskim stanovništvom da uopšte traži pravo na samoopredeljenje? SAD naveliko propagira demokratske vrednosti. Kojoj svojoj državi bi dozvolile da se otcepi?
Svi koji pričaju o pravima moraju da znaju da je Ustav jedini neprikosnoveni pravni akt, koji se mora poštovati. Kao što svi vi vozite svoje automobile po saobraćajnim propisima, kako bi izbegli kaznu, koja je regulisana zakonom, tako bi trebali da znate da su svi zakoni ispod Ustava. Ne može niko da traži svoja prava mimoilazeći ustav. To što je neko izrodio više dece jedne nacionalnosti, ne daje mu za pravo da traži sebi državu u državi.

neutralni felsh

pre 6 godina

jao da hoce da vise nikad da ne cujemo za kosovo. i da hoce konacno da se otcepi pa da nase mutivode vise nemaju cime da mazu oci naivnom narodu. nasi ljudi nemaju pojma da su im albanci ucinili veliku uslugu.

Velika Albanija

pre 6 godina

Podržavam povratak Kosova u Srbiju. Ali da se ne iznenadite kad u parlamentu u Beogradu uskoro bude preko 50% Albanaca i albanski službeni jezik.

Dorcolac

pre 6 godina

@Vule ..

na to ste trebali da mislite jos 50tih god proslog veka ...zahvalite drugu Titu za ovo sad..Brionskim dekretom zabranio Srbima povratak 1955te...a ovamo naseljavao Albance ....svaka vlast ova ili buduca ako prizna Kosovo ..nije kriva jer ce na njima samo da se prelomi ...Kosovo ste trebali da cuvate pre 50god ...ali tada ste svi bili puni love..potrosilo se.. .pa aj sad da glumimo patriote. Ako Vi niste cuvali...zasto bih ga ja cuvao????? sram vas bilo tebe i tebi slicne.

.орг

pre 6 godina

-зашто су каталонци прихватили такав устав након пада франка? сада им такав устав не одговара.
-албанци са косова и из метохије су за разлику од каталонаца у шпанији, национална мањина у србији која има своју матичну државу, државу из које су се масовно досељавали на југ наше земље.
-каталонија није окупирана, косово и метохија јесу.

Vule

pre 6 godina

Koja god vlast u Srbiji da vlada a preda Kosovo ta vlast ga nije predala nego prodala a sebi u dzepove strpala najmanje 30 milijardi evra.

neutralni felsh

pre 6 godina

Која је свхра устава било које државе ако било ко може да га погази?
(попиџ, 08. oktobar 2017 11:08)


koja je svrha drzave?

Како да се врати нешто што није отишло

pre 6 godina

Podržavam povratak Kosova u Srbiju. Ali da se ne iznenadite kad u parlamentu u Beogradu uskoro bude preko 50% Albanaca i albanski službeni jezik.
(Velika Albanija, 8. oktobar 2017 11:21)

Да ли ја то у твом коментару наслућујем да ти мислиш да Албанци и њихов језик представљају некакав цивилизацијски проблем? Да су нам Албанци у парламенту за недељу дана би усвојили све одлуке потребне да Албанци добију своје уџбенике и онда би морали да пристану на попис становништва и да поштују законе РС. То би нама ишло на руку, њима баш и не би. Или ти хоћеш да кажеш да би Албанци саботирали рад српске Владе? Да ли то значи да ти видиш Албанце као некакве дивљаке са којима нема могућности за суживот?

CATAPA

pre 6 godina

Ustav je akt kojim se ograničava pravo suverena, kralja, a u republici je pandan tome aparat vlasti. Zato se i zove ustav, ustava, brana. Pravo građana se ograničava ostalim zakonima. Varadi je u pravu to što kaže da su Kosovo i Katalonija maltene istovetni slučajevi, ali "zaboravlja" da spomene da se ustavi koji koji ograničavaju volju naroda i građana jedne države ne mogu smatrati demokratskim ustavima. Nosilac suvereniteta uvek je narod. Država je aparat koji taj suverenitet treba da štiti, a ne da ga suspenduje u svoju korist.
Zato u principu kada dođe do separatizma, ustav koji ne reguliše mehanizme sprovođenja volje naroda smatra se ništavnim, a pozivanje na takav ustav ima snagu fizičke sile, jer on zapravo to i jeste: ustavno nasilje. U kasnijem priznavanju novostvorene države, kršenje tog, takvog ustava niko i ne konstatuje.
U protivnom, nikada se ni jedna kolonija ne bi oslobodila, a svaka okupacija bi bila legalna. Pa najlakše je doneti "ustav" kojim se okupirana teritorija proglašava delom nedeljive celine.

Ako je argument države čista sila, kome uopšte treba bilo kakav ustav? Onda ne samo da je oružani separatizam jednako legalan, nego i oružana revolucija. Totalitarne države zapravo promovišu silu, a ustav je farsa.

Mars napada

pre 6 godina

Ustav jedne države je neprikosnoven. Najviši pravni akt, iznad svakog zakona. Ljudi iz političke branše često zaboravljaju koliko je ustav moćan i od kakvog je značaja, pa se na veoma prizeman način, rukovodeći raznim idejama, obraćaju svetu. Svako od nas, koji danima visimo na ovom portalu, bi trebao da zna makar okvirno da su svi zakoni i podzakonski akti podredjeni ustavu jedne zemlje. Srbi su skloni proizvoljnosti i lakše nam je da raspravi i razmišljanju pristupimo iz svog ugla i onako kako nam se to servira, dok nam je najprostiji odgovor pred očima.

Deks

pre 6 godina

Ako je tako kakvo rešenje prof. Varadi predlaže za Kosovo i Kataloniju? Da li bi ovo rešenje zadovoljilo sve strane: da se u Španiji i Srbiji donese novi Ustav koji bi predviđao mogućnost samoopredeljenja pokrajina nakon demokratski održanog referenduma po ugledu na rešenja u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon toga Kosovo, Katalonija (Vojvodina, Baskija...) imale bi pravo da pristupe tom demokratskom procesu kroz regularne referendume bez trzavica i osporavanja. A nakon održanih referenduma u slučaju da volja građana bude za samostalnost pristupa se proglašenju nezavisnosti uz međusobno priznanje. Ma kakva bila odluka u tom referendumu i Španija i Katalonija i Srbija i Kosovo uvek će živeti jedni pored drugih i uvek treba da budu najveći prijatelji.

bane sine

pre 6 godina

savet ministara nikako nije telo čiji autoritet može da odluči da li je kosovo sui generis, pa što se tice njegovog stava: "yeah...well...you know...that's just like your opinion, man"

Topličanin Milan

pre 6 godina

Za one koji smatraju da gospodin Varadi hoće potpuno da izjednači Kosovo i Metohiju i Kataloniju, samo jedno pojašnjenje? Nisu ove dve pokrajine identični slučajevi, nego je pravo zloupotrebljeno kako bi se opravdala prljava politika SAD, NATO-a i EU, kojom su nelegalno napali i bombardovali Srbiju, pričinivši joj nemerljivu štetu i okupiravši joj deo suverene teritorije. EU je ovde na strani "medjunarodnog prava" kako bi legalizovala "čisti" i otvoreni zločin koji je počinila u Srbiji. Mislim da su postupci EU, u ovom slučaju, na nivou poslednjeg bednika i čoveka bez ikakve časti i integriteta. Medjunarodno pravo, i pravo uopšte, ipak nisu prostitutke, koje svako ko ima novca može da "zajaše".

neutralni felsh

pre 6 godina

Ko god stavi ruku na Ustav taj se pred Bogom zakleo da ce cuvati celovitost svoje zemlje a prekrsi li svoju zakletvu njemu ce Boziji sud suditi.
(Danica, 08. oktobar 2017 10:28)


postoji li neko sigurnije i blagovremenije pravno sredstvo?

BeKo

pre 6 godina

Da li ustav Srbije predviđa davanje teritorije pod upravu UN-a?
Bio je i referendum sa pitanjem:

„Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?”

Referendum je održan 23. aprila 1998. Na referendum je izašlo 5.297.776 birača (73,05% upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73% glasača, a za je bilo 3,41%

Samo godinu dana kasnije skupština podržava i potpisuje se Kumanovski sporazum i država Srbija se povlači (vojska,policija,sudovi...) sa Kosova.

Katalonija je tamo gde je Kosovo bilo 1988 godine.