Pašalić o Savamali: Delovaću kad trenutak bude zahtevao

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da će povodom "Slučaja Savamala" delovati "kako trenutak bude zahtevao".

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

20:25

Pašalić o Savamali: Delovaću kad trenutak bude zahtevao
Tanjug

On je rekao da će delovati kada nadležne institucije završe bavljenje tim slučajem.

"Treba da imamo redosled stvari. U ovom trenutku to treba da reše institucije koje se bave i koje su nadležne tim da se bave... Da sačekamo, a onda ću delovati kako trenutak bude zahtevao", rekao je Pašalić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je kazao da prati sve u vezi sa tim slučajem, koji "zaslužuje zakonski epilog".

"Ako je on arhiviran od strane prethodnika, onda je on faktički i pravno arhiviran, ali to ne znači da zaštitnik građana odsutaje od tog slučaja", istakao je Pašalić i dodao da je slučaj Svamala pročitao "od korice do korice.

Istakao je da je prethodni zaštitnik građana imao na raspolaganju sve moguće metode da se oglasi povodom tog slučaja i da je on "uradio koliko je uradio".

Upitan da li je Kancelarija zaštitinka građana prema članu 20 Zakona o zaštitniku građana imala mogućnost da javno preporuči razrešenje funkcionera odgovornih za povredu prava građana, Pašalić je potvrdno odgovorio. "Tako je", rekao je on.

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih.

Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: