Ranjena psiha posle porođaja može dovesti do čedomorstva

Majka petoro dece ubila je juče u Vrbasu svoju tek rođenu bebu i bacila je na đubrište. Policija je brzo pronašla majku, koja je priznala zločin.

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2017.

16:40

Ranjena psiha posle porođaja može dovesti do čedomorstva
Foto: Thinkstock

Ona nije mogla da objasni zašto je počinila ubistvo bebe.

Istraživali smo zašto se žene odlučuju na ovaj, po mišljenju mnogih, najstrašniji zločin.

Ubila tek rođeno dete je naslov koji i te kako privlači pažnju javnosti. Srećom, takvi naslovi nisu toliko česti, a najvažniji dokaz kada su ovakva krivična dela u pitanju je psihijatrijsko veštačenje majke.

"U periodu posle porođaja moguće su brojne promene psihičkog stanja kod žena. Najteža je psihoza koja se javlja u opštoj populaciji od 0,1 do 0,2 posto, daleko češća je postporođajna depresija, 10 do 13 posto, ali valja napomenuti da 50 do 70 posto žena prođe kroz jedan period uznemirenosti, plača, napada gneva, nesanice, izbegavanja hrane, koje je poznato kao baby blues", kaže prof. dr Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju KCS.

"Baš zato je zakonodavac i inkriminisao ovo kriv. delo iz člana 116, ubistvo deteta pri porođaju, nije ga svrstao u neko drugo kriv delo kao recimo uobičajeno ubistvo, baš zato što je to stanje, takvo psihičko stanje uzeo kao najrelevantnije za opredeljivanje njega", kaže advokat Dragan Palibrk.

Predviđena kazna za ovo krivično delo je od 6 meseci do 5 godina zatvora. Ukoliko se psihijatrijskim veštačenjem utvrdi da je majka bila neuračunljiva, ona može biti oslobođena odgovornosti za krivično delo.

"Taj stepen, ta granica, baš zato što je vrlo tanka, teško je nju odrediti, teško je i nama advokatima u takvim predmetima braniti, jer tu često i sami psihijatri veštaci ne mogu dovoljno da izbalansiraju tu granicu i utvrde da li je ta granica prešla u neuračunljivost, ili se radi o nekoj, da tako nazovemo, uobičajenoj postporođajnoj depresiji", navodi Palibrk.

"Kod psihoza je posebno izražena halucinacija, ekstremna uznemirenost, razmišljanje o samoubistvu, nespavanje, odbijanje hrane, razmišljanje da se detetu učini neko zlo, i to je moguće videti iz ponašanja, i jako je bitno da se ona ne ostavlja sama, da bude u okruženju porodice, da se potraži neka stručna pomoć", naglašava profesor Dimitrijević.

Psihološki poremećaji najintenzivniji su dve do tri nedelje posle porođaja. Statistički, čedomorstvo je najzastupljenije u populaciji SAD, gde na 100.000 stanovnika ima osam takvih slučajeva. Taj broj kod nas je daleko manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: