"Neće domaćica u 45. da ostavi kutlaču i ide u vojsku"

Obuka prve pomoći i civilne zaštite ponovo bi od sledeće godine mogla da postane obavezna za sve građane bez obzira na pol.

Izvor: B92

Subota, 05.08.2017.

18:39

Ministarstvo odbrane do kraja godine doneće strategiju odbrane na osnovu koje će se konkretno znati da li će i na koji način, između ostalog, i žene morati da služe državi.

Tokom 2017. dobrovoljno služenje vojnog roka započelo je 385 vojnika. Među njima je i 57 žena.

U našoj mini anketi pripadnice lepšeg pola na pitanje mogu li sebe da zamisle u vojsci imaju jasan odgovor.

"Ne".

"Ne, nikako".

"Mogu ja i avion da vozim, ali je li to bas svrsishodno".

Ministar vojni misli da jeste svrsishodno.

"Moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva i svih građana", ističe ministar Aleksandar Vulin.

Ipak, Vulin priznaje da plan za to jos ne postoji.

Nedavno je najavio da bi novom strategijom odbrane i vojna obuka mogla da bude obavezna za sve civile.

Penzionisani general Sreto Malinović navodi da "ima dosta nepoznanica", kao i da bi obavezno služenje vojnog roka bilo "korak unazad" posle reforme iz 2012.

"U javnosti to prevodi kao da će neka domaćica u 45. godini morati da ostavi kutlaču i ide na regrutaciju. Svaka država pribegava edukaciji stanovništva za odbranu, a to se može uvesti kroz srednjoškolsko obrazovanje, na primer", kaže Malinović.

"I tu bi se civili upoznali sa načinom odbrane, možda i korišćenjem oružja", dodaje Malinović.

Međutim, strategija odbrane još nije doneta, pa se ne zna da li će vojna obuka postati obavezna i za one koji vojsku nisu služili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: