Policija traži špijune Gruevskog i Boškovskog

Makedonska policija raspisala međunarodnu poternicu za bivšim načelnikom odeljenja za prisluškivanje Goranom Grujevskim i njegovim saradnikom.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

14:39

Policija traži špijune Gruevskog i Boškovskog
Thinkstock

Poternica je raspisana jer polcija nije mogla da pronađe Grujevskog i Nikolu Boškovskog, nakon što je Vrhovni sud juče potvrdio odluke o pritvoru za tu dvojicu optuženih u slučaju "Tvrđava-target" Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Pritvor dvojici pripadnika UBK Ministarstva unutrašnjih polsva Makedonije osnovni sud je odredio početkom jula, a Apelacioni potvrdio 18.jula, ali nisu odmah odvedeni na izdržavanje te mere, kao što je uobičajeno u drugim slučajevima, nego se čekalo da Vrhovni sud presudi po njihovoj žalbi.

Prema saopštenju MUP, policajci od sinoć nisu uspeli da pronađu Gruevskog i Boškovskog na adresama na kojima su prijavljeni, pa su raspisane poternice. Prema navodima pojedinih medija, dvojica optuženih su nestali i sa sobom nisu poneli mobilne telefone.

Makedonska policija navodi da je proverila i objekte na više lokacija u Makedoniji, u Skoplju, Velesu i Ohridu, za koje je imala operativna saznanja da ih oni koriste za sakrivanje, ali ih nije pronašla.

Pripadnici UBK Goran Gruevski i Nikola Boškovski optuženi su za nelegalno priskuškivanje više hiljada građana Makedonije između 2008. i 2015. i za uništavanje uređaja koje su korostili za prisluškivanje.

Grujevski je tada bio šef Pete uprave UBK, koja je nadležna za praćenje komunikacija i koja je, prema Specijalnom tužilaštvu, nezakonito prisluškivala funkcionere, političare, novinare, strane diplomate i hiljade drugih gradjanja.

U slučaju "Tvrđava-Target" među optuženima je i bivši direktor UBK Sašo Mijaklov, ali je njemu kao mera opreza oduzet pasoš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: