Ankara nema dilemu – Kipar se ovako neće ujediniti

Turski premijer Binali Jildirim odbacio je mogućnost obnavljanja pregovora o ujedinjenju etnički podeljenog Kipra, koji su propali 7. jula.

Izvor: B92

Petak, 21.07.2017.

00:12

Ankara nema dilemu – Kipar se ovako neće ujediniti
Thinkstock

To se dogodilo posle 10 dana intenzivnih razgovora uz posredovanje UN.

"Jasno je da nema smisla nastaviti pregovore tamo gde su stali", rekao je Jildirim na severnom delu Kipra, na proslavi godišnjice turske invazije iz 1974. godine koja je usledila posle državnog udara koji su izvele pristalice ujedinjenja Kipra sa Grčkom, navodi Asošiejted pres.

Turski premijer je naveo da su za propast pregovora u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana krivi kiparski Grci jer nisu bili spremni za dogovor.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je prethodno da će Ankara razmotriti alternative postojećem formatu UN za ujedinjenje Kipra, navodi AP.

Propali pregovori počeli su 28. juna pod okriljem UN u Švajcarskoj, u prisustvu predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i vođe kiparskih Turaka Mustafe Akindžija, kao i predstavnika Grčke, Turske i Velike Britanije, koje su garanti bezbednosti i imaju pravo da vojno intervenišu na ostrvu.

Predstavnici Grčke i kiparskih Grka saopštili su da su pregovori propali zbog insistiranja Turske i kiparskih Turaka da ostanak turskih vojnika na severu Kipra i pravo Turske da vojno interveniše na ostrvu budu deo mirovnog sporazuma.

Grčka strana tražila je da sa severa Kipra bude povučeno svih 35.000 turskih vojnika i da njih zamene međunarodne policijske snage, kao i da se ukine pravo na vojnu intervenciju Grčke, Turske i Velike Britanije. Kiparski Turci tražili su ostanak turskih vojnika koje doživljavaju kao jedine zaštitnike.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podeljen na severni i južni deo takozvanom "Zelenom linijom", koju su UN postavile 1964. godine uz vojne mere.

Turska je 1974. godine zauzela severni deo Kipra, gde je postavila 35.000 vojnika, posle puča koji su izvele pristalice ujedinjenja Kipra sa Grčkom. Vlada Kipra od tada kontroliše samo južni deo ostrva, na kojem žive kiparski Grci, a takozvanu "Tursku Republiku Severni Kipar" priznala je samo Ankara.

Uprkos podeljenosti zemlje, Kipar je primljen u EU 2004. godine.

Turski premijer ponovio je danas da je "opasna" potraga kiparskih Grka za naftom i gasom u vodama oko ostrva i da minira svaku šansu za ponovno ujedinjenje Kipra.

Jildirim je rekao da Turska vidi potencijalne bogate izvore energenata kao priliku za regionalnu saradnju, ali je potragu kojom dominiraju kiparski Grci opisao kao "jednostranu" i "u loše vreme".

Konzorcijum koji čine francuski Total i italijanski Eni vrši probna bušenja na oko 165 kilometara od južne obale Kipra.

Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da to bušenje zanemaruje prava Turske i kiparskih Turaka na mineralna bogatstva Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: