Kina pokazala moć: Vojna parada u Hongkongu VIDEO

Kineski predsednik Si Đinping prisustvovao je drugog dana posete Hongkongu najvećoj vojnoj paradi organizovanoj u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

09:48

Kina pokazala moć: Vojna parada u Hongkongu VIDEO
Tanjug-AP

Ovo je bio redak prikaz kineske vojne moći u Hongkongu gde je prisustvo Kine diskretno.

Si Đinping stigao je u četvrtak u Hongkong u kojem su uvedene jake mere bezbednosti za ceremonije obeležavanja 20 godišnjice od kada je Britanija vratila koloniju pod kontrolu Kine.

Hongkong je tada dobio slobodu da vodi većinu svojih poslova po principu "jedna zemlja, dva sistema". Međutim Peking vodi odbranu i spoljne poslove grada i trupe bazirane u gradu, su iz kontinentalne Kine.

Si se vozio u otvorenom džipu pored redova vojnika postrojenih na pisti tokom posete garnizonu Narodne oslobodilačke vojske u predgradju Hongkonga. On je uzvikivao "pozdrav svim drugovima" a oni su uzvraćali "dobar dan, predsedniče".

Tokom posete Si će predsedavati, sutrašnjoj, ceremoniji inauguracije nove vođe grada Keri Lam.

Dvadesetšest aktivista koji su u sredu uveče uhapšeni zbog organizovanja protesta ispred hotela gde se smestila delegacija kineskog predsednika noćas su pušteni uz obavezu da se ponovo jave policiji u septembru.

Među njima bili su i studentski vođa Džošua Vong i mladi poslanik Nejtan Lo, dve ličnosti prodemokratskog pokreta Hongkonga.

Za Peking je važno da izbegne sve što bi moglo da poremeti ovu prvu poseti Sija Hongkongu u svojstvu predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: