Vuletić: Dobro je što je fokus vlade ekonomija

Sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje da se u ekspozeu mandatarke vidi kontinuitet u odnosu na prošlu Vladu, ali da je važno da je ekonomija ključna.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

10:22

Vuletić: Dobro je što je fokus vlade ekonomija
Tanjug, Sava Radovanoviæ

Vuletić je gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da se kontinuitet vidi kada je reč u sređivanju stanja u državnoj kasi, i napominje da je to bio akcenat i tokom mandata prethodne Vlade.

Vuletić ističe da digitalizacija znači treću tehnološku revoluciju. Kako kaže, ako Vlada to pokrene kao što je nagovešteno, to će dati vetar u leđa Srbiji.

Dodaje da ljudi često ne razumeju dovoljno šta znači kada se priča o digitalizaciji, a to je uporedio sa prelaskom sa poljoprivrede na industriju.

Vuletić kaže da je ekonomija ključna i za prethodnu i za novu Vladu. "Srbija je ispala iz začaranog kruga bavljenja političkim pitanjima i samim sobom", navodi Vuletić i kaže da su ekonomska pitanja postala najvažnija.

Smatra da bi ova vlada trebalo da kao prioritet ima ulazak u novo tehnološko doba jer se bez toga ne može pojmiti dalji razvoj Srbije. U tom smislu, Vuletić ističe i neophodnost promene shvatanja obrazovanja koje mora biti celoživotno.

"Novo doba podrazumeva da se čitavog života morate obrazovati", navodi Vuletić.

Govoreći o političkim pitanjima, Vuletić kaže da i tu postoji kontinuitet kada je reč o regionalnoj stabilnosti i odnosu prema velikim silama. Dodaje da postoji linija nezavisnosti koja znači dobre odnose sa Zapadom i Istokom, ali napominje da postoji i novo ministarstvo koje znači podizanje nivoa odnosa prema EU.

Kada je reč o ministarstvu zaštite životne sredine, Vuletić dodaje da je ekologija važna jer su klimatske promene nešto za šta moramo da budemo pripremljeni. Kaže i da je tokom procesa pristupanja EU najviše pravila koja se tiču oblasti ekologije.

Vuletić kaže da će najveći izazov za Anu Brnabić biti da se stišaju "neprincipijelna i besmislena" osporavanja legitimiteta. Navodi da se centar moći pomera iz Vlade u Skupštinu, a napominje da je za demokatski razvoj važno da oslonac moći bude u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: