Turska ima vojnu bazu u Kataru, S. Arabija: Nama ne treba

Saudijska Arabija saopštila je da im nije potrebna turska vojna baza, nalik onoj koja se nalazi u Kataru.

Izvor: B92

Subota, 17.06.2017.

15:35

Turska ima vojnu bazu u Kataru, S. Arabija: Nama ne treba
Foto: TAnjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan navodno je ponudio Saudijskoj Arabiji da na teritoriji te države izgradi bazu, nedugo nakon što je 2014. počela izgradnja turske baze u Kataru, navodi AFP.

Erdogan je o toj ponudi saudijskoim kralju Salmanu od pre tri godine ponovo govorio protekle nedelje u intervjuu za portugalsku TV, rekavši da se Saudijci otada nisu izjašnjavali iako su obećali da će razmotriti predlog.

Turski parlament je samo dva dana nakon izbijanja krize u vezi sa Katarom ovog meseca odobrio slanje vojnika u tursku bazu u toj zemlji.

Turska predvodi napore da se reši diplomatska kriza koja je započela time što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinule sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.

"Kraljevstvo ne može dozvoliti Turskoj da izgradi vojnu bazu na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju koje je prenela saudijska državna novinska agencija SPA.

U saopštenju se navodi izjava neimenovanog zvaničnika, koji kaže da Saudijskoj Arabiji "nije potrebna takva stvar", dodavši da su vojne sposobnosti Saudijske Arabije na najvišem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: