Ko će biti novi premijer Kosova - Kurti, Haradinaj ili ...

Međunarodna zajednica od Prištine očekuje da što pre formira novu vladu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

16:15

Ko će biti novi premijer Kosova - Kurti, Haradinaj ili ...
Foto: Tanjug, arhiva

Scenarija je više, ali je gotovo izvesno da lider Alijanse za budućnost Kosova

Ramuš Haradinaj nema šansu da formira vladu, iako je koalicija na čijem je čelu osvojila najviše glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. Ili su iznenađenja ipak moguća?

Pokret Samoopredeljenje preuzeo je političku ofanzivu u formiranju vlasti, ali Ustav Kosova predviđa da koalicija PAN, ukoliko sastavi većinu, formira novu vlast. Ukoliko Ramuš Haradinaj ne uspe, predsednik Hašim Tači ima zakonsko pravo da koaliciji koja ima većinu ustupi mesto mandatara, u suprotnom bi Tači prekršio Ustav Kosova.

"Pozivam Koaliciju DSK i ANK kao i članice Kolaicije DPK i ABK koje su protiv vladavine starog režima da nam se pridruže kako bismo započeli razgovore o novoj
političkoj sceni Kosova i programu vlade koju bi predvodio pokret Samoopredeljenje", kaže Aljbin Kurti (Samoopredeljenje).

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe još ne odgovara na pozive Kurtija da formiraju Vladu.

"Predsedništvo naše stranke će narednih dana razmotriti pozive stranaka za formiranje nove Vlade, ali pre toga treba sačekati konačne rezultate izbora i tek nakon toga uslediće naša odluka", ističe Arben Arbaši (Demokratski savez Kosova).

Srpska lista će, po svemu sudeći, biti presudna u formiranju nove vlasti. Odluka neće biti laka. Da li će podržati Haradinaja ili Kurtija?

"Formiranje Vlade je moguće ukoliko stranka Ise Mustafe pristane da ponovo uđe u koaliciju sa Demokratskom partijom, ali su šanse za to minimalne, jer je PDK podržala pad zajedničke Vlade. S druge strane, Samoopredeljenje je ubeđeno da će uz podršku ostalih partija kao i partija manjina da formira Vladu", navodi Slavko Simić (Srpska lista).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: