"Darvin, ravna ploča - ne možemo sami protiv neprijatelja"

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević apelovao je na ministra prosvete da se ipak oglasi o peticiji kojom se traži "ukidanje Darvina" u školama.

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2017.

14:50

Foto: Thinkstock

Đorđević je u otvorenom pismu naveo da je reakcija ministra Šarčevića neophodna kako bi se zaštitili zakoni, nastavnici, naučnici i, na kraju, ideja obrazovanja.

"Nažalost, živimo u vremenu i društvu u kojima naučnici ne mogu sami da se suprotstave tolikom broju neprijatelja znanja i invazivnim taktikama pseudonauke", piše u pismu.

Đorđević ističe da je peticija izazvala javnu raspravu između uglednih naučnika u Srbiji i zagovornika kreacionizma i podseća na sličnu situaciju kada je tadašnja ministarka obrazovanja 2004. godine govorila o uklanjanju Darvinove teorije evolucije iz udžbenika.

"Najava da ministarstvo neće reagovati u ovom slučaju nema političku poruku, ali dugoročno nanosi trajnu štetu sistemu obrazovanja koje je zasnovano na nauci", navodi Đorđević.

Direktor CPN navodi da ta institucija afirmiše naučnu pismenost za sve građane Srbije i da se u tom poslu susreće sa raznovrsnim izazovima.

"U društvu je sve prisutnija pojava da se naučno obrazovanje i kritičko mišljenje zanemaruju. Naše brojne aktivnosti se, međutim, dovode u pitanje onog trenutka kada nadležno ministarstvo nema stav o temeljnoj ideji sopstvenog nastavnog programa i samoj suštini sistema obrazovanja, koje, ponavljam, počiva na nauci", navodi se.

Đođrević ističe da postoji program promocije nauke, koji je Vlada Srbije usvojila na inicijativu CPN, u kome se skreće pažnja na manjak komunikacije između istraživača, građana i donosilaca odluka.

"Skreće pažnju na potrebu da se naučne informacije učine dostupne svima, da se insistira na kvalitetnom izveštavanju o nauci, da se podjednako tretiraju sve naučne discipline i da se neprekidno podstiče i jača kritičko razmišljanje", navodi se u pismu.

U pismu ministru se navodi da je i Savet Evrope doneo rezoluciju "Opasnosti od kreacionizma u obrazovanju", kao i da na reakciju ministra obavezuju i drugi međunarodni dokumenti.

"Zabrinutost za status i ulogu nauke u našem društvu nije neosnovana. Pseudonaučne tvrdnje se danas šire daleko jednostavnije i brže nego što je to ranije bio slučaj. One do građana dopiru neposredno, oslanjaju se na ljudske strahove i slabosti, pri čemu se pod okriljem raznovrsnih debata rezultati viševekovnih istraživanja i tekovina ljudskog znanja nekritički stavljaju u isti rang sa poluistinama ili posvedočenim neistinama. Ponekad se čak skrivaju iza, inače neotuđivog, prava građana na veroispovest. Često sa ciljem da donesu finansijsku ili neku drugu dobit pojedinim grupama, pseudonaučne tvrdnje nanose trajnu štetu modernom društvu koje stremi razvoju", navodi se u pismu.

Đorđević pismo zaključuje apelom i navodi da je i u medijima sve više prostora za pseudonauku, da se otvaraju pitanja kreacionizma, pogrešnog tumačenja evolucije (da je čovek nastao od majmuna), ali i da li je Zemlja ravna ploča.

"Građani koji su najpodložniji pseudonaučnim trendovima odbijaju da vakcinišu decu, u apotekama se prodaju homeopatski lekovi, u medijima se prezentuju nadrilekari, a u školama se čak i nauka predaje dogmatski. Funkcija naučne zajednice i obrazovnog sistema jeste da građanima pruži elementarne koordinate i oslonac u razgraničavanju sfera nauke i pseudonauke", piše u pismu.

Ranije, ministar Mladen Šarčević je rekao da se ministarstvo neće baviti spornom peticijom, dok je iz skupštinskog Odbora za obrazovanje najavljeno da bi to moglo da bude tema.

Prošle nedelje Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje, SANU i Senatu Univerziteta dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, koju je potpisalo 166 profesora i naučnika, među kojima i dva akademika, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: