Tusk: Jedinstvo jedini način da EU opstane

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je povodom 60 godina postojanja EU da je jedinstvo 27 zemalja jedini način da se osigura njen opstanak.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

12:51

Tusk: Jedinstvo jedini način da EU opstane
Foto: GettyImages

"Evropa kao će politički entitet biti ili ujedinjena, ili je neće biti uopšte", poručio je Tusk liderima 27 zemalja koji su se okupili u Rimu da bi obeležili šest decenija od potpisivanja Rimskog sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica.

Tusk je nasvečanoj sednici rekao da "jedino ujedinjena Evropa može da bude suverena Evropa u odnosu s ostatkom sveta".

"Samo suverena Evropa garantuje nezavisnost svojih zemalja, garantuje slobodu svojih građana", rekao je Tusk.

Samit je otvorio ;premijer Italije Paolo Đentiloni, koji je rekao da lideri EU moraju da zasluže podršku pola milijarde stanovnika i da se suprotstave rastućem nacionalizmu u Evropi stvaranjem radnih mesta i smanjenjem socijalne nejednakosti.

"Moramo da obnovimo poverenje naših građana" stimulacijom rasta i smanjenjem siromaštva, rekao je Đentiloni, kritikujući EU zbog kasnog reagovanja na migrantsku krizu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je obeležavanje 60. godišnjice osnivačkog sporazuma Evropske unije "veoma tužan momenat" bez učešća Velike Britanije.

"Bregzit, izlazak Britanije je tragedija" za 27 država čiji se lideri danas sastaju u Rimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: