"Po vedrom vremenu Holanđani oborili populizam"

Holandski premijer Mark Rute ide ka važnoj pobedi na poslaničkim izborima nad anti-islamističkim poslanikom Gertom Vildersom.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2017.

23:15

Getty Images

On izgleda da nije uspeo na prvom ovogodišnjem testu populista u Evropi.

Glavna izlazna anketa Holandije pokazuje da je Ruteova stranka osvojila 31 mesto u Parlamentu sa 150 mesta, 12 više nego Vildersova partija koja deli drugo mesto sa još dve stranke.

"Ponosna sam na to i srećni smo što smo ponovo dobili poverenje" birača, rekla je Tamara Van Ark, šefica kampanje Ruteove liberalne stranke VVD.

Dok Francusku i Nemačku izbori očekuju narednih meseci Rute se nadao da će usporiti zalet onoga što je nazvao "pogrešnom vrstom populizma" posle prošlogodišnjeg britanskog glasanja za napuštanje Evropske unije i izbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

"Za veliku demokratiju, kakva je holandska, ovo je šansa da zaustavi taj domino-efekat" populizma, rekao je Rute posle glasanja.

Vilders je tvrdio, da, bez obzira na rezultat današnjih izbora, neće nestati vrsta populističke politike koju vode on i ostali u Evropi.

"Rute mi neće videti leđa!", rekao je Vilders.

Po izvanrednom, vedrom vremenu, Holanđani su glasali u velikom broju, sa odzivom koji se procenjuje na 82 odsto.

U drugom događaju izbora, Holandska radnička partija predsednika Evrogrupe Jerena Dijselblema izgleda da je kažnjena jer je sa 38 mesta u Parlamentu na prethodnim izborima, pala na samo devet, ukazala je izlazna anketa agencije Ipsos.

Zbog toga ne izgleda verovatno da će Dijselblem moći da zadrži svoje mesto na čelu 19-člane Evrogrupe koja upravlja valutom Evropske unije.

Rute je postavio današnje ove izbore kao priliku za izbor između kontinuiteta i haosa, predstavljajući se kao siguran čuvar ekonomskog oporavka zemlje i predstavljajući Vildersa kao radikalnog desničara nespremnog za teške odluke.

Šansa da Vilders postane premijer u Holandiji, gde proporcionalni izborni sistem glasanja garantuje da će vlade, biti koalicione, bila je veoma mala, čak i da je njegova stranka osvojila prvo mesto na izborima.

Sve najjače partije, uključujući Ruteovu VVD, isključile su mogučnost saradnje s Vildersom i njegovom Partijom za slobodu.

Vildersov predizborni manifest na jednoj stranici papira sadržao je obećanje da će zatvoriti granice za doseljenike iz muslimanskih zemalja, da će zatvoriti i džamije i zabraniti Kurana, kao i da će izvesti Holandiju iz Evropske unije.

Konačni dani predizborne kampanje bili su u senci diplomatske krize između Holandije i turskih vlasti zbog odbijanja Haga da pusti dva turska ministra da govore na skupovima u prilog davanja više ovlašćenja predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na referendumu koji će se održati sledećeg meseca.

Kriza je Ruteu dala priliku da odbije da se povinuje stranom pritisku, za šta je dobio široku podršku u narodu.

"Moj zadatak je da zemlja bude bezbedna i stabilna, i da se bavim takvim ljudima", rekao je Rute..

Rute se u protekle četiri godine provukao s nepopularnim merama štednje, ali se oporavak privrede Holandije ubrzava i nezaposlenost brzo opada.

Vilders je računao na nezadovoljstvo među biračima koji smatraju da za njih nema koristi od oporavka privrede.

Levici sklona Holandska radnička stranka izgleda da je izgubila podršku zbog toga što je u protekle četiri godine podržavala teške mere štednje kao manja članica koalicione vlade s Ruteovom VVD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: