Tramp i Đinping "srdačno": Poštujemo politiku "jedne Kine"

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će SAD poštovati politiku "jedne Kine" u prvom telefonskom razgovoru s predsednikom Kine Si Đinpingom.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

14:27

Tramp i Đinping
Foto: GettyImages

Tramp je načinio ovaj korak kako bi unapredio odnose između dve zemlje, nakon što je razljutio Peking, jer je u decembru razgovarao s predsednicom Tajvana Tai ing Ven, kada je izjavio da SAD ne moraju da se drže politike "jedne Kine", preneo je Rojters.

U saopštenju Bele kuće navodi se da su Donald Tramp i Si Đinping imali dug, srdačan razgovor tokom noći i da se američki predsednik, na zahtev kineskog predsednika, saglasio da podrži politiku "jedne Kine".

Dvojica lidera su istakla da nakon rešavanja pitanje podrške politike "jedne Kine", odnosi između dveju zemalja mogu da budu normalniji.

U saopštenju koje je pročitano na kineskoj državnoj televiziji navedeno je da je Si pozdravio Trampovu podršku politici "jedne Kine" i naveo da "veruje da su SAD i Kina kooperativni partneri i da bi međusobnim naporima mogli da pokrenu bilateralne odnose na novi, visoki istorijski nivo".

Ovo je bio prvi telefonski razgovor između dvojice lidera otkako je Tramp preuzeo dužnost predsednika SAD 20. januara.

Tramp je načinio prvi korak ka otopljavanju odnosa s Kinom upućivanjem čestitke za Kinesku novu godinu, što su tamošnji mediji preneli kao pozitivan signal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: