Tramp: Sudovi politički, pa i loš srednjoškolac bi razumeo

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je, dok čeka konačnu odluku o njegovoj uredbi o imigrantima, da su američki sudovi “veoma politički“.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2017.

22:19

Tramp: Sudovi politički, pa i loš srednjoškolac bi razumeo
Foto Gettyimages

On je govoreći pred zvaničnicima iz oblasti pravosuđa rekao da čak ni ne želi da sudove nazove “pristrasnim“.

Tramp čeka konačnu odluku pravosudnih organa da li će njegovu uredbu proglasiti zakonskom ili diskriminatornom, piše “Raša tudej“.

“Neću ih nazvati pristrasnim. Nemamo još odluku, ali sudovi deluju toliko politički. Bilo bi sjajno ako bi naš pravosudni sistem, ako sudovi pročitaju dokument, urade šta je ispravo“, dodao je on.

Tramp je potom pročitao deo zakona koji je iskoristio za uredbu o zabrani ulaska migranata u SAD, citirajući da je očito dozvoljeno da predsednik suspenduje ulazak onima za koje veruje da su pretnja za nacionalnu bezbednost.

“Loš srednjoškolac bi ovo razumeo. Svi bi ovo razumeli“, naglasio je Tramp.

Tramp je 28. januara doneo uredbu koja suspenduje ulazak migranata iz sedam zemalja (Sirija, Irak, Iran, Somalija, Sudan, Libija, Jemen) ulazak u SAD na 120 dana dok se ne pojača nadzor.

“Ako SAD ne dobiju ovaj slučaj kao što bi očigledno trebalo, nikada nećemo imati bezbednost za koju imamo pravo. Politika!“, napisao je Tramp ranije na Tviteru.

Apelacioni sud čuo je argumente “za“ i “protiv“ Trampove uredbe. Tužilac za državu Vašington, koji se protivi uredbi, govorio je da je ovo “šokantan dokaz o diskriminaciji muslimana“.

Sudija Džejms Robart iz Sijetla privremeno je obustavio uredbu, a Tramp ga je potom nazvao “takozvanim sudijom“.

Uredba o imigrantima dovela je do protesta širom zemlje i sveta, dok su vodeće svetske kompanije poput Gugla, Epla, Majkrosofta i Fejsbuka govorile protiv zabrane.

U međuvremenu, Tramp je demantovao da je uredba protiv muslimana, tvrdeći da je ona samo mera bezbednosti.

“Da budemo jasni, ovo nije zabrana za muslimane, kao što mediji krivo predatavljaju. Ovo nije o religiji – ovo je o terorizmu i čuvanju bezbednosti naše zemlje“, rekao je Tramp nakon potpisivanja uredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: