"Sankcije Dodiku su podrška putu BiH ka EU"

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak smatra da sankcije koje je bivša američka amdinistracija uvela Miloradu Dodiku predstavljaju "podršku BiH na putu ka EU".

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

14:52

Thinkstock

Na pitanje novinara da li očekuje da će se EU pridružiti sankcijama, Kormakova je danas u Foči rekla da to pitanje treba postaviti direktno EU.

"Što se tiče SAD, mi smo bili veoma jasni - ove sankcije se uvedene zato što se odnose na neke stvari koje mi smatramo veoma ključnim, a to je vladavina zakona i pretnja secesijama. Sa druge strane, smatramo da su one podrška BiH na putu ka EU", kaže Kormakova.

Ona je dodala da Amerika sebe vidi kao one koji, kako kaže, staju u odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je veoma važan za BiH.

A na pitanje da li očekuje da će je predsednik SAD Donald Tramp povući sa mesta ambasadora u BiH, Kormakova je ponovila da je ona profesionalni diplomata i da je posvećena da ostane u BiH.

"Mi imamo dve vrste ambasadora - dve trećine su profesionalni, a jedna su politički imenovani, i oni podnose ostavke kada se menja administracija. To je poznata tradicija u SAD. Pošto sam ja profesionalni diplomata, posvećena sam tome da ostanem u BiH, jer je ovo veoma zanimljivo i složeno mesto", dodala je Kormakova, preneli su banjalučki mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: