Tužilaštvo traži doživotnu robiju za Karadžića

Haško tužilaštvo zatražilo je žalbom doživotnu kaznu zatvora za prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

23:43

Tužilaštvo traži doživotnu robiju za Karadžića
Getty Images

On je u martu prošle godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, objavio je Haški tribunal.

Žalba je drugostepenom sudskom veću Tribunala podneta početkom decembra, i ima 89 strana, dok Karadžićeva žalba koja je takođe nedavno objavljena, ima 233 strane.

Haško tužilaštvo u žalbi obrazlaže zašto smatra da Karadžić zaslužuje doživotni zatvor, tvrdeći da kazna od 40 godina zatvora nije srazmerna težini njegove krivične odgovornosti.

"Karadžićeva krivična odgovornost je bez presedana i zahteva srazmerno kažnjavanje. Sankcija koju mu je izreklo prvostepeno sudsko veće je očigledno neadekvatna, nedovoljno obrazložena i predstavlja zloupotrebu diskrecionih ovlašćenja", navodi se u podnesku tužilaštva.

Pored ostalog žalbom se traži da Karadžić bude proglašen krivim i za genocid.

Takođe se tvrdi da su utvrđeni zločini posledica zajedničkog zločinačkog poduhvata, te da su Karadžić i ostali pripadnici zajedničkog zločinačkog poduhvata imali genocidne namere.

"Karadžićeva vodeća uloga u zločinima počinjenim širom BiH ga izdvajaju kao najozbiljnijeg pocinioca osuđenog pred Haškim tribunalom do sada", navodi se u žalbi.

Karadžić i haški tužioci imaju rok da do 15. marta ulože odgovore na žalbe suprotne strane, a usmeno izlaganje žalbi bi trebalo da bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: