Ivanov: Neću dozvoliti da MKD bude dvonacionalna država

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ponovo je danas kritikovao odnos EU i NATO prema Makedoniji, nazvao ga neodgovornim i zatražio da bude promenjen.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

14:40

Default images
Foto: Thinkstock

U redovnom godišnjem obraćanju, koje je ove godine održao pred televizijskim kamerama umesto u parlamentu, on je rekao da se takav odnos neminovno odrazio na unutrašnju politiku u Makedoniji i doveo do toga da se "izgube reformski momentumi, da se zategnu odnosi među partijama i smanji transformirajuća moć Unije".

"Posledice blokada postale su razlog za nove blokade Makedonije. Blokada nije ništa drugo, osim kazne za makedonske građane. Blokadama nam je uskraćeno pravo na prosperitet", rekao je Ivanov i pozvao EU da prestane da blokira budućnost Makedonije.

Makedonski predsednik je istovremeno pozvao sve parlamentarne partije da što pre potpišu obavezujuću deklaraciju za posvećenost evropskoj i evroatlantskoj agendi, dok je poverenje građana u EU i NATO visoko.

"Pozivam ih da se obavežu da će svi zakoni i rešenja iz evropske agende imati prioritet", rekao je on.

Ivanov je u godišnjem obraćanju građanima poručio da se nikad neće saglasti da Makedonija bude binacionalna i federalna država (Makedonaca i Albanaca), jer je to multinacionalna država svih koji žive u njoj.

Poručio je političarima da niko nema mandate da prekraja državu i da menja njen identitet, ocenjujući da su Ohridskim okvirnim dogovorom otvorena vrata za pravednu zastupljenost svih, a ne samo jednog naroda.

Kako je istakao, nedopustivo ;je da neki lideri parlamentarnih partija na pregovarački sto stavljaju državne interese Makedonije, ali nije precizirao o kojim liderima se radi.

"Još slušam da pojedini lideri partija licitiraju sa unitarnjim karakterom države, sa nekakvom kantonizacijom i federalizacijom, sa imenom države i identitetom građana. Oni licitiraju sa državnim interesima", rekao je predsednik Makedonije.

Ivanov je izjavio da je odlučio da svoj godišnji govor pred parlamentom, na koji je obavezan zakonom, održi pred televizijskim kamerama, jer novo Sobranje još nije formirano posle vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: