Usvojen zahtev za smenu gradonačelnika Leposavića

Odbornici Skupštine opštine Leposavić usvojili su predlog za smenu gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

14:54

Default images
Foto: GettyImages

Zahtev za smenu je upućen zbog, kako se navodi, kršenja zakonskih procedura, samovolje i bahatosti u odlučivanju.

Zahtev je usvojen na redovnoj sednici, glasovima 11 od ukupno 19 odbornika, a u zahtevu upućenom kosovskom Ministarstvu za lokalnu samoupravu je navedeno šta se konkretno stavlja na teret Jablanoviću. ;

"Skupština opštine Leposavić poziva na odgovornost gradonačelnika zbog toga što krši Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine, ne poštuje odluke Skupštine opštine i njihove legitimno izabrane predstavnike kao i odluke o budžetu, čime nenamenski troši finansijska sredstva. Tu si i kršenje Zakona o izgradnji, nezakonito raspisivanje konkursa za prijem radnika i otpuštanje radnika, zloupotrebe u sprovođenju javnih nabavki i službenog položaja i netransparentnost rada izvršne vlasti", navodi se u zahtevu.

Jablanović je optužen i za iživljavanje i represiju nad ;političkim neistomišljenicima, samovolju i bahatost u odlučivanju iz nadležnosti koje nisu pod ingerencijom predsednika opštine, kao i za korišćenje javnog novca opštine Leposavić u političke svrhe.

Razdor između izvršne i zakonodavne vlasti u najsevernoj opštini na Kosovu i Metohiji traje već duže vreme, a "kap koja je prelila čašu" je pokušaj izgradnje Doma zdravlja u selu Sočanica, u vrednosti od 190.000 evra, sa čime nisu upoznati odbornici lokalnog parlamenta.

"I u ovom slučaju je grubo prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i statut koji predviđ da svaku finansijsku transakciju čiji iznos prelazi 50.000 evra potvrdi Skupština opštine, što u ovom, ali i u ;mnogim drugim slučajevima nije bilo poštovano", rekao je predsedavajući Skupštine Zoran Todić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: