Štajnmajer: Neizvesni budući odnosi Rusije i SAD

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u Briselu da je i dalje neizvesno kakvi će biti budući odnosi između Rusije i SAD.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

12:08

Štajnmajer: Neizvesni budući odnosi Rusije i SAD
Foto: GettyImages

"Za razliku od nekih stavova koje sam čuo, lično mislim da su mogućnosti potpuno otvorene kad je reč o vrsti odnosa između SAD i Rusije", rekao je Štajnmajer novinarima, prenosi Rojters.

Kako je dodao, resetovanje američko-ruskih odnosa nije postalo nimalo lakše u proteklih osam godina, s obzirom na niz novih sukoba.

Šef nemačke diplomatije je rekao i da neizvesnost u Moskvi i Kijevu u vezi s pitanjem kakvu politiku će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp voditi, znači da nema mnogo izgleda za postizanje većeg napretka u primeni sporazuma iz Minska o primirju u Ukrajini.

Štajnmajer se osvrnuo i na Tursku, rekavši da će ta zemlja morati da preispita svoju domaću politiku kako bi EU ispunila zahtev Ankare da uvede bezvizni režim za turske građane.

Razgovori SAD i Rusiji o Alepu nisu u planu - još uvek

Dogovor SAD i Rusije da se sirijskim pobunjenicima omogući da bezbedno napuste Alep je još uvek na stolu, ali dve zemlje ne planiraju uskoro razgovore o tome, saopštio je Kremlj.

Agencije u međuvremenu takođe prenose će se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri danas sastati u Hamburgu gde sutra počinje dvodnevni sastanak Ministarskog saveta OEBS-a.

Portparol Kremlja Dmiri Peskov rekao je novinarima da su ruski i američki ekspeti u kontaktu u vezi Sirije ali da mu nije poznato da se planira sastanak na višem nivou.

Dosada je Alep napustio veoma mali broj pobunjenika, rekao je Peskov, napominjući da su oni koji su ostali "teroristi" koji se udružuju sa bivšim borcima Nusra fronta, javlja Rojters.

Lavrov će se u Nemačkoj odvojeno sastati i sa nemačkim ministrom spoljnih poslva Frankom Valterom Štajnmajerom, navode agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: