Protest protiv kandidata desnice Norberta Hofera

Levičarski aktivisti organizovali su u Beču demonstracije protiv kandidata desnice Norbeta Hofera.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

22:31

Protest protiv kandidata desnice Norberta Hofera
Foto: Gettyimages

Pod nazivom "Fak Hofer" protest bi trebalo, kako navode organizatori, da spreči da kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer postane predsednik.

"Nemački nacionalista kao predsednik predstavljalo bi izvrgavanje ruglu žrtava koncenracionih logora", poručuju organizatori.

Ispred sedišta FPO, u završnim govorima, najavljeno je da će, ako Hofer pobedi na izborima, u nedelju uveče, ponovo protestovati.

U brojnim govorima ukazano je da se ne sme dozvoliti fašitima dolazak na vlast, i nikako ulepšavati FPO, već da se radi o nacističkoj stranci.

Protest je protekao mirno, a samo se jedan demonstrant, koji je pokrio svoje lice, nakratko sukobio sa policijom, koja je tražila da skine šal sa lica.

Tim oko protivkandidata Hofera, Aleksandera van der Belena, distancirao se od ovih demonstracija, poručivši da su kontraproduktivne.

Organizatori protesta kritikovali su to ponašanje, ističući da se ne sme ustuknuti pred fašizmom.

Mnogi politički analitičari smatraju da bi ovaj protest mogao i da "košta" glasove Van der Belena.

Svakako demonstracije su "iznervirale" preduzetnike, jer su održani na drugu subotu adventa, kada Austrijanci, po ustaljenoj tradiciji, pohrle u prodavnice u potrazi za božičhnim poklonima.

Demonstracije u to doba utiču negativno na prodaju, zbog čega iz Privredne komore Austrije zahtevaju da se definišu mesta za proteste kako bi građani mogli, u predbožićnom periodu, na miru mogli obavljati kupovinu.

Učesnici protesta, uz veliko prisustvo policije, "obišli" su sedišta više desničarskih organizacija, pre nego što je skup završen ispred sedišta FPO.

Tako je kolona najpre stala ispred bratstva "Bruna Sudetia", a potom i ispred sedišta bratstva "Silesia", dve desničarske organizacije povezane sa FPO, a ova druga ima posebne veze sa Hoferom, pošto je njegov portparol Konrad Belakovič njen član.

Oni su takođe prošli i pored sestrinstva "Freja", jer je jedna saradnica Hofera Irmgard Fišer članica, a potom i prostor u kojem ekstremno desničarski pokret "Identiteren" održava skupove.

U poslerartnoj istoriji Austrije ovo su prvi protesti protiv jednog od predsednedničkih klandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: