Kalifornija bi da se otcepi od SAD posle pobede Trampa

U Kaliforniji je počela kampanja za izlazak te savezne države iz SAD, prenose američki mediji.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2016.

12:45

Default images
Foto: Freeimages.com

Pobornici "Kalegzita" vide porast interesovanja za njihovu ideju posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Na izborima 8. novembra u toj državi je 61 odsto birača glasalo za kandidatkinju Demokratske stranke Hilari Klinton, dok je 33 odsto podržalo Trampa.

"Kao šesta po veličini ekonomska sila u svetu, Kalifornija je ekonomski moćnija od Francuske i ima više stanovnika od Poljske", piše na sajtu "Jes Kalifornija" koji podržava inicijativu za organizovanje referenduma o "Kalegzitu".

Prema pristalicama otcepljenja Kalifornije, ova savezna američka država u svemu može da se poredi i takmiči sa zemljama, a ne samo sa ostalih 49 država SAD.

Po njihovom mišljenju, "SAD predstavljaju toliko stvari koje su u suportnosti sa vrednostima Kalifornije" i ostanak Kalifornije kao federalne države će značiti dalje subvencionisanje drugih država na njenu štetu.

Stanovnici Kalifornije nameravaju da organizuju referendum o nezavisnosti putem takozvane „građanske inicijative", odnosno podnošenjem peticije.

Ukoliko peticiju potpiše dovoljan broj registrovanih birača, pitanje o organizaciji referenduma će se staviti na glasački listić, prenosi Sputnjik.

Velika Britanija je 2016. godine glasala za izlazak iz EU na referendumu o Bregzitu, podseća "Jes Kalifornija" i najavljuje da će se referendum o "Kalegzitu" održati 2019. ako bude prikupljen dovoljan broj potpisa za ovu inicijativu, posle čega će, kako se nadaju Kalifornija postati odvojena zemlja.

Na društvenim mrežama uvedeni su „haštagovi“ #Kalegzit i #Kalivfornija (#Calexit i #Caleavefornia), a podršku kampanji daje sajt „Jes Kalifornija“ (yescalifornia.org), na kojem stanovnici mogu bolje da se upoznaju sa inicijativom za otcepljenje, navodi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: