DF spreman da podrži manjinsku vladu bez DPS-a

Dan posle izbora, opozicija u Crnoj Gori poručila je da neće priznati rezultate izbora jer, kako navode, nisu održani u slobodnoj i demokratskoj atmosferi.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

16:19

DF spreman da podrži manjinsku vladu bez DPS-a
Foto: Thinkstock

Crnogorski mediji prenose i da je Demokratski front spreman da podrži manjinsku vladu u kojoj ne bi bilo DPS-a.

Posmatrači ocenjuju da nepravilnosti zabeležene na biralištima u Crnoj Gori nisu dovele u pitanje regularnost glasanja.

“I pored toga što se stiču uslovi za ponavljanje glasanja na određenom broju briačkih mesta izborni proces je protekao u miru a izborni rezultati su odrazili isakzali izbornu volju grtašana”, navodi Đuro Stojanović iz CEMI.

DPS za sada ne otkriva da li su pregovori o formiranju Vlade počeli. NI opozicija ne precizira na koji će se način boriti da dokaže tvrdnje da izbori nisu bili regularni i slobodni, da li će to učiniti kroz institucije ili na ulici. Za stručnu javnost pitanje je i da li će opozicione stranke osporavati rezultate samo parlamentarnih ili i lokalnih izbora imajući u vidu da je opozicija osvojila većinu u Budvi i Kotoru.

“U ovom trenutku opozicija nema sigurno scenario kojim putemk će ići da li će ići kroz institucije sistema odnosno osporavanje odluka državne izborne komisije ili će ići na ulicu. To prvenstveno zavisi od toga d ali će se dovoljno dobro i kvalitetno mobilisati da okupi sve podatke o evenmutalnim izbornim zloupotrebama, da ih predstavi međunarodnoj zajednici i javnosti a tek takda sam jakim argumentzima, onda se može pojaviti energija i nezadovoljstvo na čijem talasu oni mogu da zaigraju”, rekao je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Analitičar i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server kaže da posle izbora u Crnoj Gori postoji snažna podrška za pristupanje zemlje NATO-u i EU.

"Protivljenje su u velikoj meri podstakli Rusi, koji pokušavaju da spreče pristupanje Crne Gore NATO-u i istovremeno da upozore Srbiju protiv učlanjenja. Međutim, izgubili su. Reč je o jasnom i nedvosmislenom gubitku Vladimira Putina, ali očekujem da će nastaviti da pokušava da izazove probleme u Crnoj Gori”, navodi analitičar Danijel Server.

Iz Brisela poruka evropskih zvaničnika da su izbori u Crnoj Gori protekli u redu i miru i očekivanje da će brzo biti formirana nova Vlada.

“Ono što oni dalje treba da odgovore kao prvenstveno javnosti a onda i međunarodnoj zajednici koja je itekako zainteresovana za ovu problematiku je to ko će biti nosioc tog prijekta. Da li će to biti ljudi koji su neprihvatljivi MZ odnosno proveropskoj altanskoj zajednici i šta je ono što oni nude ukoliko osvoje većinu”, dodao je Raonić.

“U ovom trenutku opozicija nema sigurno scenario kojim putem će ići da li će ići kroz institucije sistema odnosno osporavanje odluka državne izborne komisije ili će ići na ulicu. To prvenstveno zavisi od toga d ali će se dovoljno dobro i kvalitetno mobilisati da okupi sve podatke o evenmutalnim izbornim zloupotrebama, da ih predstavi međunarodnoj zajednici i javnosti a tek takda sam jakim argumentzima, onda se može pojaviti energija i nezadovoljstvo na čijem talasu oni mogu da zaigraju”, dodaje on.

Za analitičara Danijela Servera rezultati izbora u CG pokazali su da postoji jaka podrška pristupanju zemlje NATO-u i Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: