Rjabkov: Izjave SAD - politika pretnji i ucena

Izjave SAD o prekidu saradnje sa Rusijom o Siriji predstavljaju politiku pretnji i ucena usmerenu na nametanje rešenja povoljnih za SAD i njihove klijente.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

12:00

Rjabkov: Izjave SAD -  politika pretnji i ucena
Foto: Gettyimages

To je izjavio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Nemoguće je postići dogovor i stabilizaciju na ovakvoj osnovi. Ali ne možete naterati nekog da vas voli. Mi imamo svoje pristupe i svoje principe“, naglasio je ruski zvaničnik, prenosi Sputnjik.

Ranije je americki državni sekretar Džon Keri tokom telefonskog razgovora sa šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovom izjavio da su SAD spremne da prekinu saradnju sa Rusijom o Siriji, ukljucujući i formiranje zajednickog centra za realizaciju primirja, ako Rusija ne preduzme hitne mere za prestanak ofanzive u Alepu i uspostavi režim prekida borbenih akcija.

Rjabkov kaže da SAD nanose dalju štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom dovodeći u pitanje sporazume o Siriji.

Amerikanci nakon brojnih neuspeha u svojim obavezama u okviru ugovora, koji su sada skoro u potpunost poznati, pocinju da predstavljaju stvari kao da sirijska strana i mi delujemo na takav način da se postavlja pitanje daljeg nastavka saradnje i zajedničkog rada“, istakao je on.

Prema njegovim recima, „to je u skladu sa pravcem nametanja jednostranih pristupa koji nam nikada nije bio prihvatljiv“.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova istakao je da „tu nema i ne može da bude nikakve brige o situaciji u Alepu, humanitarnim problemima stanovništva i tragedijama koje se dešavaju svaki dan. Sve je to čista politika i geopolitika“, zaključio je on.

U međuvremenu, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je reči zvaničnog predstavnika americkog Stejt departmenta Džona Kirbija, koji je izjavio da bi se u ruskim gradovima mogli desiti teroristički napadi ako se u Siriji ne zaustavi građanski rat.

Kirbi je ovo izjavio nakon što je Vašington zapretio da će prekinuti saradnju sa Rusijom o Siriji.

Zaharova u komenatru na svojoj Fejsbuk stranici kaže da Kirbijeve reči više liče na komandu „Napadaj!“ nego na komentar diplomate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: