Suspendovan glavni tužilac BiH,"razlog Dodik i referendum"

Disciplinska komisija Visokog tužilačkog i sudskog saveta suspendovala je glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

11:45

Suspendovan glavni tužilac BiH,
Screenshot

On je suspendovan do okončanja disciplinskog postupka, koji je protiv njega pokrenut zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja, saopštio je Visoki savet sudstva i tužilaštva.

U Saopštenju stoji da je odluka o Salihovićevoj suspenziji donesena na zahtev Disciplinske komisije, koja deluje pri VSTV-u, a na osnovu toga što je utvrđeno da postoje elementi nezakonitog postupanja glavnog tužioca u dosadašnjem radu.

Odluka o suspenziji je privremena mera do okončanja postupka ispitivanja Salihovićeve odgovornosti.

Reč je o slučaju koji doseže do samih političkih vrhova u BiH, jer je postupak protiv Salihovića pokrenut nakon navoda u medijima da je on preko posrednika predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odavao podatke o toku istraga koje su protiv njega pokrenute u državnom tužilaštvu zbog sumnji u finansijske malverzacije, tvrdi Hina.

Jedan od posrednika, po pisanju medija, bio je novinar Mato Đaković, koji se privatno sastajao sa Salihovićem, a potom podatke koje je od njega dobijao prenosio Dodiku.

Dokaz o tome su telefonski razgovori koje je prisluškivala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a jedan od njih dospeo je do medija. U njemu se jasno čuje Đaković kako Dodiku prenosi što mu je Salihović kazao o istragama koje se odnose na poslovanje "Bobar banke" i "Pavlović banke".

Nakon što su objavljeni ti razgovori, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno je optužio Salihovića za opstruisanje istraga, ističući kako je nužna njegova smena ukoliko se želi nastaviti borbu protiv političke korupcije i organizovanog kriminala u zemlji.

"Informacije su preko Salihovića curile `drugoj strani` i to putem jednog novinara RTRS-a ljudima koji su bili obuhvaćeni istragom. Tu su još osobe iz `Bobar banke`. Time što je uradio Salihović nije zaslužio da ostane ni dan više na toj poziciji", izjavio je u avgustu Mektić okvalifikovavši Salihovića kao "glavnog mešetara u državi".

Inače, Salihović je u ponedeljak izjavio da Visoki savet želi da ga smeni zbog istrage koju je pokrenuo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u vezi sa organizovanjem referenduma o Danu Republike u RS.

On je rekao da je siguran u ispravnost te odluke i da se ne boji nijednog postupka.

"Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u istoriji dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH", naveo je Salihović u izjavi za Al Džaziru Balkans.

Salihović je podsetio da je Dodik nakon referenduma jasno rekao da stoji iza tog izjašnjavanja, te da pre toga nije bilo moguće učiniti bilo šta, a predmet je, rekao je, otvoren još pre 20 dana.

Negirao je navode da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS.

"Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u sredu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili rad", naveo je.

Salihović tvrdi i da nijedan predmet nije zatvoren, pa ni onaj u slučaju kupovine stana Nikole Špirića u Bežu i optužbi da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata.

Salihović je ustvrdio i da je Tužilaštvo "pod veliki političkim pritiscima, koji predstavljaju zloupotrebu određenih pojedinaca unutar institucija u političke svrhe, te da će više detalja o tome glavni tužilac obelodaniti u narednom periodu, nakon čega će građanima biti jasno o kakvim se političkim i institucionalnim zloupotrebama radi u pokušaju udara na glavnog tužioca".

"U prilog tvrdnjama da se radi o konstrukcijama i zloupotrebama ide i činjenica da se zahteva tajnost postupka. O svemu navedenom više informacija glavni tužilac će obelodaniti uskoro", dodao je.

S druge strane, iz VSTV-a je saopšteno da je Disciplinska komisija utvrdila da postoji dovoljno dokaza da je Salihović izvršio disciplinske prekršaje.

"Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa; upuštanje u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku; omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene; mešanje u postupanje sudije ili tužioca s namerom opstruiranja ili podcenjivanja njihovih aktivnosti; namerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH", navedeno je u saopštenju.

Disciplinska komisija je tražila razrešenje dužnosti Salihovića.

Takođe je upućen zahtev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Salihović je na dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan 2012. godine, a pre toga je obavljao dužnost predsednika Opštinskog suda u Sarajevu.

Na mesto glavnog tužioca, čiji je zadatak istraga o ratnim zločinima te najsloženijim slučajevima organizovanog kriminala, nasledio je Milorada Barašina, koji je takođe smenjen nakon što je otkriveno da se tajno sastajao s osobama osuđenim za teška krivična dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: