Dan posle referenduma - šta dalje?

U Banjaluci su proglašeni konačni rezultati referenduma koji nesumnjivo pokazuju da su se građani odlučili da 9. januar i ubuduće obeležavaju kao Dan Republike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

17:58

Dan posle referenduma - šta dalje?
Foto: Tanjug

Ali to nije stavilo tačku na "referendumsko pitanje".

Naprotiv, u prvom planu sada je pitanje - šta posle referenduma?

Dan posle glasanja sve oči uprte su u Tužilaštvo BIH, jer se i pre, ali I tokom glasanja više govorilo o tome da li će predsednik RS Milorad Dodik biti na bilo koji način kažnjen, politički, ali i hapšenjem, o čemu se naveliko spekulisalo iz Sarajeva,.

Dodik je poručio tužilaštvu da ako već hoće nekog da hapse, da “hapse referendum”, a zbog cele situacije u vezi s glasanjem predsedavajući Predsedništva Bakir Izetbegović je rekao da će predsednik RS završiti kao Husein, Gadafi ili Milošević, aludirajući na reakciju međunarodne zajednice.

Takvih tenzija, kao u predreferendumskom periodu, danas nema na ulicama Banjaluke, ili bar nisu vidljive.

Referendum nije tema, osim u medijima, koji su, kao i uoči glasanja, analizirali i tumačili ishod na svoj način.

Naslovne strane u zavisnosti od toga da li je reč o lokalnom mediju ili onom čije je sedište u Sarajevu varijaju od toga da su političari pozvali na mir, da je referendum uspeo, do ocena da je referendum neustavan i da su sada na redu kriminal i korupcija.

Mediji spekulišu da su sada mogući različiti scenariji, a pojedini veruju da će se u celu priču uključiti I međunarodna zajednica, koja je, kako neki tumače, zbog održavanja referendum “dobila ćušku”.

Osim hapšenja, postavljalo se i pitanje sankcija o kojima je govorio visoki predstavnik BIH Valentin Incko. Moguće sankcije nisu zaustavile Dodika u nameri da sprovede referendum, ali se sada spekuliše šta bi sada moglo da usledi jer u Inckovim izjavama nije bilo preciznosti.

Takođe, mediji podsećaju, a građani RS to dobro znaju, da nije prvi put da se preti krivičnim prijama protiv Dodika. Bilo je uglavnom “tresla se gora, rodio se miš”, a sada ostaje da se vidi da li će tako biti i u ovom slučaju.

Ono što retko ko spominje, osim nekih analitičara, ali i samog Dodika, to je odgovornost Bakira Izetbegovića zbog svih dešavanja u RS.

Naime, rasprava o "ukidanju" datuma praznika RS potekla je od njega i zbog jedne simboličke stvari sada je otvorio pitanje izjašnjavanja i o drugim stvarima, podseća se u štampi.

Ono što je izazvalo najviše reakcija, ne samo u svetu politike već i među građanima, je bilo pominjanje “probnog balona” za otcepljenje RS.

Dodik je to sinoć na konferenciji odbacio, rekavši da je to bilo glasanje o Danu RS, a ne o statusu.

Rekao je novinarima da je to istorijski dan, da RS glasanjem nikoga nije ugrozila, a prethodno je i Izetbegović poručio da niće biti rata i da niko niće uništiti RS.

U svakom slučaju, dan posle referenduma je, sudeći po životu u Banjaluci, isto kao i dan ranije. Jasnije je da će 9. januar ostati Dan Republike, ali ne i da li će i kakvih sankcija biti zbog sprovođenja referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: