Ustavni sud BiH zabranjuje referendum u RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je doneo odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj.

Izvor: RTS, Tanjug

Subota, 17.09.2016.

16:07

Ustavni sud BiH zabranjuje referendum u RS
Tanjug

Ustavni sud BiH je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke u vezi sa neustavnošću Dana Republike Srpske.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navedeno je da Narodna skupština RS u svom zahtevu za preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda, od 26. novembra prošle godine, nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati da ovaj sud donese drugačiju odluku o Danu RS.

“Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke Ustavnog suda te ga je, stoga, odbio”, navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promeni Zakon o praznicima u delu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara, ukazujući da je obeležavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po građane RS koji nisu Srbi.

Odlučujući o zahtevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i još nekoliko bošnjačkih psolanika u parlamentu BiH da donese privremenu meru zabrane održavanja referenduma, Ustavni sud je saopštio da je doneo “privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka o raspisivanju republičkog referenduma".

U obrazloženju ovakve odluke, Ustavni sud je naveo da “postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, pre nego što Ustavni sud odluči o zahtevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i trajno štetne posledice” kako na izvršenje ranije odluke ovog suda, tako i na ustavni poredak BiH.

Ustavni sud je ocenio da je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je povodom odluke Ustavnog suda BiH, da nema odlaganja referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: