Violistkinji iz JA samo novac prepreka za usavršavanje

Jelena Nikolić, violistkinja iz Jagodine, jedna je od svega četvoro studenata koji su položili prijemni ispit za muzičku akademiju u Kelnu u Nemačkoj.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

20:43

Violistkinji iz JA samo novac prepreka za usavršavanje

Od osam stotina prijavljenih Jelena je uspela da se probije do vrha, međutim, da bi se tu i zadržala potrebna joj je novčana pomoć ljudi dobre volje.

Do kraja studija viole na kragujevačkom Filološko-umetničkom fakultetu Jeleni Nikolić je ostao još jedan ispit. Godina master studija u Nemačkoj košta osam hiljada evra. Rekla je da joj je mnogo nelagodno zato što traži pomoć.

"Naravno, da. Pa ja sam svesna da postoji i dosta bolesne dece kojoj treba pomoći i dosta zdrave dece i dece koja nemaju krov nad glavom. Da postoje tu i mnogi drugi uspešni iz drugih grana iz umetnosti i nauke koji možda isto tako nemaju mogućnosti da odu negde gde bi želeli ili imaju, ali to nije jednostavno dovoljno kao što je u mom slučaju. Ja imam vrlo malo", navodi ona.

Ukazanu pomoć bi i te kako opravdala, kaže Jelena.

"Ovo ne bi bilo u vidu poklanjanja novca ko što se možda misli nego bi bio jedan vid pomoći u smislu pozajmice koju bih ja sutradan vratila ili možda na potpisivanje nekog ugovora da u određenom periodu ja taj novac vratim", dodaje ona.

Iza unukinog uspeha stoji ponosna baka Zorka Čeliković. Kao prosvetni radnik morala je da pozajmljuje kako bi iškolovala troje unučadi.

"Kada bih sve što imam dala, nema šanse. Molila bih ako ikakva firma ili preduzeće postoji, ona će da vraća njima. Neka daju na zajam. Ona traži zajam, a neki traže da ih dve godinu školuju. Nego da bi mogla da krene. Zamislite da to neko, u toj tolikoj masi, takav uspeh da postigne", kaže Jelenina baka.

Jelena i baka Zorka su se obraćale jagodinskoj lokalnoj samoupravi i preduzetnicima. Niko nije ponudio konkretnu pomoć. Značilo bi joj i kada bi našla garanta u Nemačkoj dok ne dobije stipendiju. Od osam stotina prijavljenih Jelena Nikolić je među četvoro koji su upisali master studije visoko cenjenog Fakulteta muzike i plesa u Kelnu u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: