NBG prvi po broju ukradenih vozila; "ometači" nov metod

Opština Novi Beograd prva je u Beogradu po broju obijenih i ukradenih vozila, a u njoj se desi čak četvrtina svih krađa automobila u gradu, piše “Blic”.

Izvor: Blic

Utorak, 16.08.2016.

21:33

Default images

Boško Sekulović, v.d. šefa Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima, navodi da za to postoji nekoliko razloga.

“Na toj opštini je veliki broj automobila i dobra je povezanost puteva, pa lakše odvoze ukradene automobile. Čak četvrtina svih krađa desi se na ovoj opštini - kaže Sekulović.

Za Novim Beogradom sledi Voždovac, pa Zvezdara, Čukarica, Rakovica...

Najviše se u Beogradu kradu automobili marke "folksvagen", "audi", "reno", "sitroen", "pežo","škoda" i "BMW". Razlog za to je, objašnjava Sekulović, veliko tržište polovnih delova za ove marke vozila, pa tako lopovi, često, rasturaju ukradena vozila i prodaju ih u delovima.

Prema statistici, u Beogradu je u toku 2015. godine ukradeno 1.122 vozila od kojih je 404 pronađeno, što iznosi oko 36 odsto. Da bi se zaštitili, objašnjava Sekulović, građani treba da više polažu na zaštitu svojih vozila.

“Dobri alarmi odbijaju lopove i mogu da ih odvrate od namere da ukradu vozilo. Takođe, treba voditi računa i o tome gde se parkira vozilo. Manja je verovatnoća da će biti ukradeno u prometnim i dobro osvetljenim ulicama”, ističe Sekulović.

“Blic” navodi da im se krajem jula i početkom avgusta javilo mnogo građana sa pritužbama da se na teritoriji opštine Voždovac sve više kradu vozila, a među njima i jedna od Voždovčanka kojoj je automobil ukraden početkom avgusta, kada joj je rečeno iz policije da se sumnja da je u pitanju nova kriminalna grupa koja krade vozila, a njima za sad nepoznata.

Iz MUP-a su negirali da postoji promena u statistici krađa automobila u slučaju beogradske opštine Voždovac, ali da se, u proseku, ukrade jedan automobil u ovoj opštini dnevno!

Međutim, prema rečima Boška Sekulovića ovakva statistika normalna za ovu opštinu.

“Nije se pojavila nikakva nova grupa na Voždovcu, već je za Voždovac ta statistika uobičajena. Otprilike se ukrade jedan automobil dnevno i nije bilo ni porasta ni smanjenja broja krađa”, objašnjava Sekulović.

Osim toga, navodi se da su u poslednjih godinu dana lopovi su počeli da primenjuju i novi metod - ometač signala daljinskog ključa.

“Ako pritisnete dugme za za zaključavanje automobila, a vozilo se ne zaključa, moguće je da vas neko ‘ometa’. Ovaj metod naročito primenjuju na parkinzima velikih tržnih centara”, objašnjava Sekulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: